Suedia: Mii de persoane au manifestat împotriva prezenţei extremei-drepte în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 4.500 de persoane au protestat luni, la Stockholm, împotriva partidului de extremă-dreapta Democraţii din Suedia (SD), care au reuşit să intre, pentru prima dată, în Parlament, relatează AFP.

Cu banderole pe care scria "SD se înşeală", "Fără rasişti în Parlament" sau "Toată lumea este o mare familie", protestatarii au strigat, într-o piaţă din centrul capitalei suedeze, "Noi suntem cei mai numeroşi, noi suntem cei mai puternici, stop rasismului".

Aceasta este cea de a doua manifestaţie de anvergură împotriva extremei-drepte organizată la Stockholm, după cea de la 20 septembrie, la care au participat 6.000 de persoane, la o zi de la alegerile parlamentare prin care SD a reuşit să intre în Riksdag.

"Protestăm faţă de faptul că în Parlament există un partid rasist", a declarat Lucas Pena, în vârstă de 28 de ani, venit să protesteze cu fetiţa lui, în vârstă de 18 luni, în landou.

"Este deprimant să vezi că unii oameni i-au votat. Priviţi în jur. Există oameni din toate colţurile lumii, dar suntem, toţi, suedezi", a declarat el.

Deputaţii suedezi, între care şi cei 20 de noi deputaţi SD, s-au reunit luni pentru a-şi alege preşedintele, cu o zi înainte de deschideriea oficială a sesiunii parlamentare.

Din cauza lipsei unui consens între stânga şi dreapta, Per Wsterberg (Moderaţi, centru-dreapta) a fost reales cu voturile extremei-drepte, care a avut un rol de arbitru.

Marţi, premierul de centru-dreapta Fredrik Reinfeldt va prezenta Guvernul în faţa noii Camere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite