Sudul Serbiei, pepinieră pentru Al-Qaida "albă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adepţii lui Bin Laden încearcă să îşi mărească influenţa în zonele europene cu populaţie musulmană Ţinutul montan Sandzak din sudul Serbiei, izolat între masivele Golija şi

Adepţii lui Bin Laden încearcă să îşi mărească influenţa în zonele europene cu populaţie musulmană

Ţinutul montan Sandzak din sudul Serbiei, izolat între masivele Golija şi Rogozna şi platoul Peâter, este un teren fertil pentru racolarea musulmanilor cu trăsături fizice care le permit să treacă uşor drept cetăţeni europeni sau americani, sugerează rapoarte ale serviciilor secrete. Temerea este alimentată de recenta descoperire a unei peşteri montane înţesate cu explozibil, măşti şi arme automate, urmată de arestări ale unor islamişti radicali.

Poliţia a arestat recent şase localnici musulmani, acuzându-i de apartenenţă la secta fundamentalistă Wahhabi - o ramură a sunniţilor, promovată de extremişti, inclusiv de talibani, de Osama bin Laden şi de Al-Qaida.

Rapoarte ale serviciilor secrete, care s-au scurs recent către presă, sugerează că regiunea săracă, plină de tensiuni etnice, în care trei sferturi din populaţie este musulmană, împreună cu regiunile bosniace învecinate, dominate şi ele de musulmani, sunt un teren mănos pentru recrutarea teroriştilor. Musulmanii radicali din Sandzak se consideră bosniaci, şi nu sârbi, iar prezenţa lor aici este legată de începuturile mişcării mujahedinilor în străinătate.

Ei s-au alăturat musulmanilor bosniaci în bătălia împotriva sârbilor în războiul din perioada 1992-1995. O descindere a poliţiei pe 16 martie asupra a ceea ce poliţiştii au numit o "tabără montană a teroriştilor" la sud de oraşul Novi Pazar, principalul centru urban al zonei, a descoperit un mare depozit de arme, muniţie, grenade, explozibili şi măşti de gaze. Autorităţile au capturat atunci şase persoane, suspecte de apartenenţă la secta Wahhabi.

Peşteră înţesată cu arme şi muniţie

Înregistrările video ale peşterei transmise de canalele de televiziune din Serbia au mai arătat un steag negru cu o inscripţie din Coran în limba arabă şi materiale propagandistice despre care investigatorii au spus că aveau conţinut apreciativ la adresa Al-Qaida şi a lui Bin Laden.

Poliţia susţine că un număr de 30 de musulmani radicali se antrenau la tabăra montană şi că aceştia plănuiau acţiuni la scară naţională şi internaţională.

Poliţia din Kosovo este pe urma unuia dintre suspecţi, Ismail Prentic, care ar putea fi înarmat şi periculos. Politicienii locali cred că grupul ar fi plănuit iniţial să îi atace pe musulmanii moderaţi, consideraţi "infideli". "Sunt numeroase indicii că se pune ceva urât la cale în Sandzak," declară analistul local Dragan Simeunovic.

Amestec letal de sărăcie şi tensiuni interetnice

"Amestecul letal dintre tensiunile intermusulmane, cele interetnice, sărăcie şi crimă organizată constituie un pericol potenţial. Al-Qaida albă poate găsi aici un sol fertil", a declarat pentru AP un diplomat occidental ce a dorit să rămână anonim pentru a nu influenţa ancheta. Pe măsură ce ultraconservatorii musulmani îşi fac din ce în ce mai simţită prezenţa în Novi Pazar, ambientul devine mai mult saudit decât sârb, scrie AP. Ecoul chemărilor la rugăciune răsună din moscheile oraşului de 100.000 de locuitori care are un procent de 90% de musulmani. Edin Bejtovic, un purtător de cuvânt al comunităţii musulmane conservatoare, neagă informaţiile din presa locală, cum că grupul lui ar fi finanţat de radicali din Arabia Saudită şi că ar pune la cale atentate, dar spune că "acest lucru ar putea deveni adevărat dacă americanii nu opresc distrugerea naţiunilor musulmane şi a Islamului".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite