Sud-europenii care au lucrat în străinătate, dezavantajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de spanioli de vârsta a treia, cunoscuţi drept "retornados", navighează prin labirintul birocratic şi legal al UE, pentru a-şi primi pensiile Uniunea Europeană ia în calcul

Milioane de spanioli de vârsta a treia, cunoscuţi drept "retornados", navighează prin labirintul birocratic şi legal al UE, pentru a-şi primi pensiile

Uniunea Europeană ia în calcul proiecte noi de creştere a mobilităţii forţei de muncă, dar lipsa unui sistem unitar de pensii rămâne o problemă nerezolvată. Efectele încep să aibă reverberaţii în sudul continentului, din Turcia până în Portugalia, în ţările care au fost furnizori de forţă de muncă în anii 1950-1960. Exodul de atunci al muncitorilor spanioli şi portughezi către statele europene bogate era comparabil cu cel al est-europenilor de astăzi.

Manuel Rojas Castro, un avocat din Germania care a lucrat timp de 31 de ani pentru ambasada Spaniei la Berlin, în funcţia de consilier pentru imigranţi, susţine că ţările europene adesea nu recunosc drepturile muncitorilor străini. "Emigranţii îşi pierd drepturile din cauza lipsei de cunoştinţe şi din cauza discriminării", susţine el. Sistemul de pensii pentru emigranţi în Europa este foarte complicat, deoarece trebuie să ştii legea din fiecare ţară în parte şi pe cea comunitară, ceea ce este enorm", spune Castro, citat de cotidianul "Christian Science Monitor". În cazul fiecărei ţări, trei tipuri de legi au jurisdicţie: legea ţării de origine, legea ţării în care a lucrat emigrantul şi legea comunitară europeană sau, alternativ, un acord bilateral. "Există o monedă comună, euro, dar nu există un sistem european, standardizat, de pensii", afirmă Castro. El a consiliat mii de foşti lucrători spanioli în alte state europene, colectarea drepturilor financiare fiind problema tipică. Dacă aceste cazuri nu pot fi rezolvate prin negociere, se recurge la instanţă şi atunci când este necesar se ajunge până la Curtea Europeană de Justiţie. Suma cea mai mare pe care a câştigat-o vreodată pentru un client a fost de 38.000 de euro pe an.

Spania anilor 1960, România zilelor noastre

Spania are un contingent mare de foşti lucrători în străinătate întorşi acasă. Exodul a atins cea mai mare pondere în anii 1960-1970, interval în care se estimează că circa 100.000 de spanioli emigrau anual pentru a lucra în ţările mai bogate ale Europei. Unii stăteau câteva luni, alţii mai multe decenii. Exodul s-a diminuat după criza petrolului din 1973, iar fluxul întoarcerii emigranţilor a început în 1970, când aceştia au început să îşi ridice case cu banii câştigaţi în străinătate."Mulţi dintre ei au avut succes în sensul că au realizat ceva ce nu ar fi putut realiza în Spania", declară F. Javier García Castaño, profesor de antropologie la Universitatea din Granada. El spune însă că mulţi dintre cei care se întorc nu se mai simt acasă în oraşele natale şi, în plus, nu îşi pot încasa pensiile din niciuna dintre ţări. În 1988, a fost înfiinţată Asociaţia Emigranţilor Reîntorşi (AGER), la serviciile căreia apelează astăzi 200 de oameni pe zi. AGER are 16.000 de membri în întreaga lume, fiind una din cele peste 12 astfel de organizaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite