Stefan Petzner, urmaşul lui Joerg Haider

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stefan Petzner, un apropiat al fostului lider al partidului de extremă dreapta austriac Alianţa pentru Viitorul Austriei, este noul preşedinte al formaţiunii politice. Petzner îl înlocuieşte pe

Stefan Petzner, un apropiat al fostului lider al partidului de extremă dreapta austriac Alianţa pentru Viitorul Austriei, este noul preşedinte al formaţiunii politice. Petzner îl înlocuieşte pe Joerg Haider, care a decedat vineri într-un accident de maşină.

Petzner a fost numit duminică în această funcţie, în ciuda temerilor unei părţi a electoratului, care considera vârsta acestuia - 27 de ani - drept un dezavantaj. Noul lider a crescut pe scena politică în preajma fostului lider “istoric” al extremei drepte austriece.

“Fiul adoptiv”

Petzner era numit de presa austriacă “fiul adoptiv” al lui Haider. Ascensiunea sa a început în 2006, când a fost numit la doar 25 de ani în funcţia de co-secretar general al Alianţei pentru Viitorul Austriei.

Tocmai de aceea, votul în unanimitate oferit de instanţele partidului, reunite într-un congres extraordinar la Viena, nu a fost o surpriză pentru nimeni. Petzner a fost preferat unor cadre mai în vârstă ale partidului, cum ar fi fostul preşedinte al formaţiunii, Peter Westenthaler, sora lui Haider, Ursula Haubner, sau deputatul şi ideologul Ewald Stadler, ale căror nume au circulat ca posibili succesori ai liderului austriac.

Fostul lider al partidului, Joerg Haider, care deţinea şi funcţia de guvernator al provinciei Carinthia, reuşise o revenire spectaculoasă în politică, luna trecută, când formaţiunea sa a obţinut aproape 11 procente la alegerile legislative. Analiştii susţin acum că în mod natural Alianţa pentru Viitorul Austriei va forma o coaliţie cu cealaltă formaţiune de extremă dreapta, Partidul Libertăţii, clasat al treilea la alegerile din 28 septembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite