Georgia mizează pe Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgia mizează pe Statele Unite
Georgia mizează pe Statele Unite

Vicepreşedintele american Joseph Biden a cerut Tbilisiului şi Kievului să nu uite de idealurile revoluţiilor portocalii. Georgienii l-au primit miercuri pe vicepreşedintele american Joseph Biden ca pe un erou şi au cerut Vestului să-i apere de forţele ruse.

Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, nu s-a sfiit să compare situaţia locuitorilor din republicile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia  – recunoscute de Rusia - cu criza refugiaţilor din regiunea sudaneză Darfur.

Liderul de la Tbilisi l-a primit pe înaltul său oaspete în noul palat prezidenţial, dar a ţinut să-l avertizeze că impozanta clădire construită aproape în totalitate din sticlă se află în bătaia artileriei de ocupaţie, aflată la circa 40 de kilometri de capitala georgiană.

Pe un ton patetic, Saakaşvili i-a reamintit „prietenului meu drag, Joe“ de vizita făcută anul trecut, cu puţin timp înainte de declanşarea conflictului ruso-georgian din august, şi de promisiunea făcută.

„Nu vă voi abandona niciodată“ a spus atunci senatorul Biden, trimis acum de preşedintele Barack Obama pentru a reafirma sprijinul Americii faţă de aliaţii din fostul spaţiu sovietic. Diplomaţii susţin însă că nu este clar cât de pregătit este liderul SUA să susţină Georgia şi Ucraina fără să pună în pericol cooperarea cu Rusia în dosare precum controlul armelor sau războiul din Afganistan.

De altfel, mesajul lui Biden a fost unul echilibrat, el cerând o consolidare a democraţiei în Georgia. „Multe popoare din lume vă urmăresc pentru a vedea dacă puteţi sau nu să respectaţi principiile revoluţiei şi să puneţi baze stabile pentru democraţie“, a spus vicepreşedintele american.

Înainte de Georgia, Joseph Biden a fost în Ucraina unde le-a cerut liderilor ucraineni să pună capăt conflictelor politice interne. „Într-o democraţie, compromisul nu este un semn de slăbiciune, ci unul de putere“, a spus el, făcând aluzie mai ales la foştii aliaţi din timpul Revoluţiei Portocalii, preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite