Split: Primarul oraşului dă vina pe preţul încălţămintei pentru că oamenii şi-au rupt picioarele pe gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Split nu sunt obişnuiti cu gerul siberian care a lovit Europa
Locuitorii din Split nu sunt obişnuiti cu gerul siberian care a lovit Europa

Primarul oraşului croat Split, Zeljko Kerum, a dat vina pe preţul prea mare al încălţămintei de iarnă, pentru a explica numărul record de fracturi înregistrate în oraşul său, obişnuit cu ierni blânde mediteraneene, dar afectat de un val de frig neobişnuit în ultimele decenii, relatează AFP.


În cinci zile, spitalul local şi-a epuizat stocurile de atele pe doi ani, tratând aproximativ 700 de persoane cu fracturi în urma unor căzături pe străzile prost deszăpezite şi acoperite de gheaţă, a declarat joi pentru AFP Vedran Radonici, un reprezentant al spitalului.

Confruntat cu criticile locuitorilor, primarul Zeljko Kerum a identificat ca „responsabil" TVA-ul, care face preţul încălţămintei de iarnă foarte scump, împiedicând astfel cetăţenii să se încalţe corespunzător.

„Problema este că oamenii se rănesc pentru că nu cumpără încălţăminte de iarnă (...), 60% din preţul acesteia mergând la bugetul statului„ prin TVA şi alte taxe, a declarat el pentru presă.

După ninsori, rafale puternice de vânt însoţite de temperaturi foarte scăzute au transformat străzile din Split în adevărate patinoare. Cel de al doilea cel mai important oraş din Croaţia, la 400 de kilometri sud de Zagreb, Split nu s-a mai confruntat cu o iarnă atât de grea de decenii.
Palmierii de pe celebra sa promenadă situată către Adriatica, Splitska Riva, erau acoperiţi de gheaţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite