Spectacol controversat, pentru aniversarea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană rămâne ataşată controversatei idei privind organizarea unui eveniment muzical de genul Eurovision în toate statele membre pentru aniversarea a 50 de ani de la semnarea

Comisia Europeană rămâne ataşată controversatei idei privind organizarea unui eveniment muzical de genul Eurovision în toate statele membre pentru aniversarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma în 1957, deşi capitalele naţionale se tem, pe de o parte, de costurile ridicate, iar pe de alta de ridiculizarea acţiunii de către presa tabloidă, informează EUObserver, citat de Rompres.
O listă a festivităţilor propuse de Comisie pentru aniversarea de anul viitor a fost prezentată săptămâna trecută experţilor în comunicare din statele membre. Departamentul de comunicare de la Bruxelles, condus de comisarul Margot Wallstrom, susţine organizarea unor acţiuni de amploare pentru a "sublinia beneficiile pe care integrarea europeană le-a adus cetăţenilor ei", potrivit documentului, la care EUObserver a avut acces. Lista, prezentată şi celorlalţi comisari, include o idee controversată, propusă iniţial de Belgia, privind organizarea unui spectacol muzical de interpretare la nivel european.
Diplomaţii spun că ideea a provocat sentimente de dezgust în rândul noilor state membre, care îşi amintesc de "vremurile staliniste", când oamenii erau forţaţi să cânte. Acţiunea figurează în documentul Comisiei sub titlul "Europa cântând şi dăruind", veniturile obţinute din acest eveniment urmând să fie donate în scopuri caritabile. Potrivit textului, spectacolul poate fi organizat în toate statele membre vara viitoare cu diferite tipuri de muzică. Confuzia şi posibilele legături cu concursul Eurovision trebuie luate în mod serios în considerare, notează documentul, adăugând că trebuie evaluate şi costurile unui asemenea eveniment. Costul total al manifestărilor nu este cunoscut încă, dar Departamentul condus de comisarul Wallstrom previzionează cheltuirea a peste 7 milioane de euro. Statele membre trebuie să contribuie şi ele financiar la garantarea succesului iniţiativei, acesta fiind - potrivit diplomaţilor - unul din principalele motive pentru care guvernele naţionale nu agreează planurile prezentate. Germania, care va deţine preşedinţia UE în timpul anului aniversar, rămâne consecventă propriei sale idei de a permite brutăriilor sale să pregătească 50 de sortimente de prăjituri după reţete din toate cele 25 de state membre. Germanii s-au gândit iniţial să folosească câte două reţete din fiecare stat membru, rezultând exact 50 de feluri de prăjituri - cifra aniversară. Dar, la o reuniune a experţilor în comunicare, un participant isteţ a întrebat: "şi ce veţi face când România şi Bulgaria vor intra în UE anul viitor?" Un reprezentant german a răspuns: "Sunt sigur că vom găsi o soluţie".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite