Spaniolii protestează faţă de creşterea preţului transportului public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest în Spania
Protest în Spania

Aproximativ o sută de persoane au manifestat, vineri, în centrul Madridului denunţând "creşterea abuzivă" a preţurilor pentru transporturile publice în regiunea capitalei spaniole, apelul la proteste fiind făcut prin intermediul diferitelor reţele sociale, relatează AFP.

"Este intolerabil că oficialii pretind să acumuleze fonduri din transport", a declarat Alex Corrons, în vârstă de 30 de ani, fondatorul mişcării "Eu nu plătesc" (Yo no pago, în limba spaniolă), care a făcut apel la această manifestaţie prin intermediul presei locale.

Inspirat de o iniţiativă greacă, el a lansat această campanie pe internet în decembrie. Pagina sa de Facebook numără aproximativ 16.000 de membri, informează Mediafax.

"Simţim că Guvernul ne va face să plătim, pe cei din clasele de jos şi cele mijlocii, tot costul crizei: economiile din educaţie, sănătate, la care se adaugă şi creşterea costurilor serviciilor publice", a adăugat el.
Guvernul regional din Madrid a anunţat o creştere de 11%, în medie, a preţurilor transportului public în regiune începând cu 1 mai, tariful unui bilet cu zece călătorii în capitală crescând de la 9,3 euro la 12 euro, iar abonamentul lunar crescând cu o medie de şapte la sută.

Lovită de o gravă criză economică, Spania s-a angajat să îşi reducă deficitul public de 8,51% din PIB, înregistrat la sfârşitul anului 2011, la 5,3% în acest an.

Cele 17 regiuni autonome din Spania, responsabile pentru gestionarea transporturilor publice, pe lângă bugetele mici pentru sănătate şi educaţie, trebuie să depună efort pentru a-şi reduce datoria, aducând deficitul de 2,94% din PIB-ul spaniol la 1,5% în acest an.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite