Proteste în Spania împotriva deportării rromilor: "Francezii, noii nazişti"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferite asociaţii de ţigani spaniole au criticat dur politica dusă de autorităţile franceze contra reţinerii şi deportării ţiganilor români şi bulgari, pe care au comparat-o cu activitatea naziştilor şi cu expulzările din secolul al XV-lea.

Preşedintele fundaţiei Union Romani, Juan de Dios Ramirez-Heredia, a comparat deportările ţiganilor din taberele ilegale din Franţa cu acţiunile naziştilor. "La fel ca şi în lagărele de concentrare, forţele de securitate dau buzna de dimineaţă, separând copiii, bărbaţii de-o parte şi femeile şi copiii de alta", a comparat Ramirez-Heredia situaţiile.

Citeşte şi:
412 romi vor fi repatriaţi până la jumătatea lui septembrie

Critici la adresa Franţei: Expulzarea ţiganilor, "reacţii xenofobe" la criză

Român de etnie romă: "Voi rămâne în Franţa până la moarte!

Ţigan în aeroport: „Vezi geanta asta? Am 50.000 de euro în ea!"

Acesta a insistat asupra necesităţii parlamentarilor francezi de a-şi "asuma responsabilitatea ca reprezentanţi ai voinţei populare", întrebându-se: "Cum te poţi numi deputat şi în acelaşi timp să accepţi ca astfel de lucruri să se întâmple?"

Ramirez-Heredia a avut numai cuvinte de laudă la adresa deputatului Jean-Pierre Grand, coleg de partid cu Sarkozy, care a făcut primul comparaţia dintre deciziile politice ale preşedintelui francez în problema ţiganilor şi raidurile naziste în comunităţile de evrei din Franţa ocupată în Al Doilea Război Mondial.

Află cum rezolvă Spania problema rromilor de pe teritoriul său şi câţi bani alocă Guvernul spaniol pentru integrarea socială a ţiganilor

"Cei care am vizitat lagăre de concentrare şi exterminare din Al Doilea Război Mondial, am văzut cum arătau locurile în care erau separaţi bărbaţii de femei şi copii şi cuvintele deputatului Grand nu ni se par exagerate", a spus preşedintele Union Romani.

Conform lui Ramirez-Heredia, mai multe caravane de ţigani au blocat circulaţia pe artere importante din Franţa şi cele mai importante patru asociaţii ale rromilor din ţara vecină lucrează la o strategie de ripostă la actele Guvernului Franţei de acum înainte.

"Este minimul ce pot să-l facă, doar aşa întreaga societate va conştientiza tragedia prin care trec copiii şi familiile inocente de ţigani, dintre care unii trăiesc în Franţa de 15 ani, unde şi-au născut copiii şi unde i-au dat la şcoală", a mai spus Ramirez, care a făcut un apel public la asociaţiile de ţigani din întreaga Europă pentru a fi prezente la manifestarea publică din 4 septembrie, din Paris.

"Se pare că ne întoarcem în secolul al XV-lea, când se expulzau ţiganii"

La rândul său, directorul Fundaţiei Secretariatului Ţigănesc, Isidro Rodriguez, a avertizat că Guvernul francez "încalcă drepturi fundamentale ale omului" deportând ţiganii în România.

"Cu astfel de decizii, se pare că ne întoarcem în secolul al XV-lea, când se expulzau ţiganii. Au trecut şase secole şi continuăm să facem acelaşi lucru", a spus Rodriguez, care este de părere că "nu se poate răspunde astfel situaţiei, incriminând un întreg colectiv şi nici nu se pot trimite mesaje cetăţenilor care asociază automat ţiganii cu infracţionalitatea, ilegalitatea şi cerşetoria".

Citeşte pe adevarul.es cum acţionează asociaţiile din Spania împotriva “faptelor reprobabile şi foarte grave comise de Guvernul francez”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite