Spania: Partidele basce şi catalane au câştigat voturi, dar au pierdut din putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul premier, Mariano Rajoy, ar putea avea o relaţie tensionată cu guvernele regionale
Noul premier, Mariano Rajoy, ar putea avea o relaţie tensionată cu guvernele regionale

Partidele regionale basc şi catalan au câştigat mai multe voturi decât oricând la alegerile legislative de duminică, din Spania. Totuşi, ele nu vor putea obţine fonduri de la bugetul central pentru regiunile bască şi catalană, din cauză că guvernul conservator are majoritate în Parlament.

Guvernul central al Spaniei e adesea în conflict cu regiunile bască şi catalană iar tensiunile politice sunt în creştere după ce alegerile au întărit partidele care promovează autonomia acestora.

Guvernul de centru-dreapta al lui Mariano Rajoy - care se opune acordării de mai multă putere regiunilor autonome - a câştigat o majoritate absolută în Parlament, deoarece spaniolii i-au „pedepsit" pe socialiştii aflaţi la guvernare până acum pentru şomajul care a ajuns la cote maxime ( 21,5%), pentru datoria publică uriaşă şi pentru că au adus ţara în pragul necesităţii unui ajutor financiar.

Fără concesii financiare

Aceasta înseamnă că Partidul Popular (PP), care a câştigat alegerile, nu va avea nevoie să curteze partidele Basc şi Catalan pentru a câştiga voturi şi a reuşi să treacă legile.

În trecut, aceste regiuni, care sunt deja printre cele mai bogate din Spania, câştigau concesii financiare în schimbul susţinerii acordate partidului de guvernare. Dar asemenea acorduri, întotdeuna opace, nu erau privite cu ochi buni în alte părţi ale Spaniei, unde mişcările bască şi catalană pentru independenţă sunt privite cu suspiciune.

Pentru guvernul conservator al lui Mariano Rajoy va fi dificil să păstreze o relaţie bună cu guvernele regionale, după decenii de neîncredere reciprocă.
PP îşi are rădăcinile în vechea Spanie centralistă şi în represiunea bascilor şi a catalanilor sub dictatura generalului Francisco Franco. Câţiva dintre cei mai vocali membri ai partidului au făcut deja declaraţii percepute drept anti-catalane şi anti-basce.

Extremiştii basci, mai populari decât moderaţii


Xavier Vidal-Folch, comentator politic al ziarului „El Pais" atrage atenţia asupra victoriei înregistrate de partidul de stânga Amaiur , un partid nou, alcătuit din foşti susţinători ai mişcării separatiste basce, ETA.

Aceştia au câştigat şapte locuri în Parlament duminică, depăşindu-i pe naţionaliştii basci moderaţi, PNV. Cu câteva săptămâni înainte de alegeri, ETA a renunţat la arme, punând capăt unei perioade de patru decenii de atacuri. Amaiur solicită independenţa bascilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite