Sondaj: Expulzarea romilor din Franţa este apreciată drept condamnabilă de 47% dintre respondenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expulzarea unor cetăţeni europeni de etnie romă din Franţa este apreciată drept condamnabilă de 47% dintre respondenţii unui sondaj de opinie dat publicităţii vineri de IRES pe tema percepţiei publice a minorităţii rome.

Potrivit sondajului, 23% dintre cei intervievaţi şi-au exprimat dezacordul total cu privire la decizia luată de Franţa în ceea ce priveşte expulzarea romilor.

De asemenea, 69% dintre respondenţi au fost de părere că problema romilor este una europeană, nu doar a ţărilor cu minoritari din această etnie iar 62% - că România este o ţară mai tolerantă faţă de romi decât alte state din UE.

De altfel, 54% dintre intervievaţi şi-au exprimat acordul ca să aibă romi printre colegii de muncă şi 41% ca să aibă drept vecin un reprezentant al acestei etnii. Însă 57% nu ar accepta un rom în familia lor, spre deosebire de 16% care ar fi de acord cu acest lucru.

Întrebaţi ce reacţie au sau ce simt atunci când văd un rom, 36% dintre cei intervievaţi au răspuns "indiferenţă", 18% - "teamă", 15% - "simpatie" şi 12% - "compasiune", potrivit Agerpres.

Părerea generală despre romi a 34% dintre respondenţi este proastă iar a 27% - bună. Numai 1% au spus că au o părere foarte bună.

Sondajul IRES a fost realizat pe un eşantion de 1.231 indivizi de peste 18 ani, reprezentativ la nivel naţional şi are o eroare maximă tolerată de ą 2,8%. Ancheta de teren s-a desfăşurat în perioada 31 august - 1 septembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite