„Soluţia Kasparov“ la „problema Putin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul campion modial la şah a înfiinţat Solidarnost, o nouă mişcare de opoziţie, care să desfiinţeze regimul. Gary Kasparov şi fostul vicepremier liberal Boris Nemţov au fondat “Solidarnost”, inspirându-se din modelul mişcării poloneze anticomuniste cu acelaşi nume.

Militanţi conduşi de fostul campion mondial la şah speră astfel să se facă auziţi, într-o ţară în care premierul Vladimir Putin este în continuare atotputernic, relatează AFP. Încă un simbol şi o aluzie la trecut este imnul ales, “Aşteptăm schimbările”, scris tot la sfârşitul anilor ‘80 de vedeta rock Viktor Ţoi şi care era cântecul cult al tinerilor ruşi pe vremea Perestroikăi.

Kasparov le-a prezentat celor 150 de delegaţilor sosiţi din peste 40 de provincii ale Rusiei “principalul scop” al mişcării, acela de a “desfiinţa regimul Putin”.

Este “singura modalitate de a restabili libertatea şi competiţia politică în ţară”, le-a spus Kasparov celor prezenţi la congres. Noua coaliţie înglobează forţe mai degrabă eterogene, de la fostul SPS (Uniunea Forţelor de Dreapta, liberal), la membrii RNDS ai fostului premier Mihail Kasianov (care a lipsit) şi militanţi pentru drepturile omului.

Kasparov prevede cutremure

Cu toate acestea, Gari Kasparov s-a declarat “foarte optimist” în privinţa viitorului Solidarnost.“În 2009, ţara noastră va suferi o catastrofă”, a explicat Kasparovm, care e convins că actualul regim politic din Rusia va avea o viaţă foarte scurtă. “La sfârşitul anului viitor vor avea loc cutremure în Rusia. În acel moment va trebui creată o coaliţie democratică puternică”, a spus el, referindu-se la criza economică care afectează deja ţara şi sporeşte nemulţumirile din regiuni.

O organizaţie “portocalie”

Manifestul mişcării, numit “300 de paşi spre libertate”, conţine propunerile mişcării pentru ameliorarea vieţii sociale, economice şi politice din Rusia. “Nu vom putea lansa acum o Revoluţie portocalie, dar putem crea o organizaţie portocalie”, a apreciat Valeria Novodvorskaia, unul din liderii Solidarnost.

În 2005, Kasparov a pus bazele altei formaţiuni, «Frontul Civic Unificat”, cu aceeaşi intenţie de a aduna sub o “umbrelă” comună opoziţia din Rusia. Nici în 2007, cu “Cealaltă Rusie”, o coaliţie eteroclită de comunişti, naţionalişti şi liberali, nu a avut Kasparov un succes electoral deosebit.

Incidente la congres

Aşa cum se întâmplă des în Rusia, tinerii partizani ai puterii, din mişcarea “Naşi”, au încercat să tulbure desfăşurarea congresului. Un grup s-a adunat la intrarea în clădire, strigând şi agitând fumigene. Trei dintre tineri purtau măşti de maimuţă şi aruncau banane şi fluturaşi cu mesajul “Maimuţele spun minciuni”. Prima zi a congresului, vineri, fusese deja marcată de agitatorii pro-Kremlin.

„Tigrul din Baku“, regele şahului

Născut la Baku, în Azerbaidjan, Gari Kasparov (54 de ani) se afirmă rapid, devenind la doar 13 ani campionul URSS la şah, categoria juniori. În 1984 dispută prima finală de campionat mondial la şah împotriva compatriotului său Anatoli Karpov.
Meciul a fost, însă, întrerupt de organizatori. Anul următor, Kasparov devine, la 22 de ani, cel tânăr campion mondial din istoria şahului, bătându-l pe acelaşi Karpov.

Supranumit “tigrul din Baku”, din cauza fizicului robust şi a jocului ofensiv, el şi-a păstrat titlul după toate meciurile de revanşă, din 1986, 1987 şi 1990. În 1989, în Statele Unite, devine primul om care îndrăzneşte să confrunte un calculator la şah. Kasparov reuşeşte să bată computerul “Deep Thought” în 41 de mişcări. Va eşua, însă, în 1997, în faţa super performantului calculator Deep Blue.

În 1992 apar primele neînţelegeri cu Federaţia Internaţională de Şah (FIDE), din motive financiare, dar şi politice. Exclus din FIDE, Kasparov întemeiază o asociaţie a jucătorilor profesionişti, Great Master Association(GMA), care organizează un campionat mondial paralel. După mai multe titluri mondiale, se retrage din competiţii în 2005.

Intră în politică la sfârşitul anilor ‘80, susţinându-i, pe rând, pe Mihail Gorbaciov, Boris Elţîn şi generalul Alexandr Lebed. Consilier al preşedintelui unei bănci elveţiene şi colaborator al “Wall Street Journal”, Kasparov este, potrivit unor analişti, manipulat de americani şi de unii oligarhi ruşi, între care Boris Berezovski. Din 2004, el s-a angajat într-o veritabilă cruciadă antiPutin.
Arestat de două ori, în 2007, Kasparov este perceput în Occidentul ca opozantul numărul 1 al Kremlinului. 

Marşul dezacordului

Opoziţia din Rusia a organizat, ieri, la Moscova şi Sankt-Petersburg, “Marşul dezacordului”, pentru a protesta împotriva politicii Kremlinului. Manifestaţia a fost, însă, autorizată doar la Sankt-Petersburg. La Moscova, municipalitatea a refuzat solicitarea opoziţiei.

Ca măsură de descurajare, municipalitatea moscovită a scos, ieri, pe stradă trupele speciale ale Ministerului rus de Interne – OMON – cunoscute pentru brutalitatea cu care au dispersat manifestaţiile opoziţiei ruse anul trecut. Acţiunea de protest a opoziţiei ruse s-a dorit a fi o rememorare a acţiunii decembriştilor din 14 decembrie 1825, când un grup de ofiţeri din armata rusă a organizat prima revoltă împotriva conducerii imperiale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite