Javier Solana va rămâne în funcţie şi după expirarea mandatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Javier Solana va rămâne în funcţie şi după expirarea mandatului
Javier Solana va rămâne în funcţie şi după expirarea mandatului

Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Javier Solana, va rămâne în funcţie mai mult decât s-a prevătut prin mandat, din cauza incertitudinii privitoare la Tratatul de la Lisabona. Anunţul a fost făcut de preşedinţia suedeză a Uniunii Europene.

Potrivit AFP, Javier Solana ar trebui să-şi încheie mandatul la 17 octombrie.

"Am discutat cu Solana şi l-am rugat să rămână măcar până la sfîrşitul lunii octombrie", a declarat premierul suedez Fredrik Reinfeldt.

 "S-ar putea să discutăm din nou, pentru a prelungi şi mai mult mandatul lui Solana, dacă, la sfârşitul lunii, situaţia nu este clarificată pe tema calendarului de aplicare a Tratatului de la Lisabona", a precitat Reinfeldt.

Pentru a fi aplicat, tratatul trebuie ratificat de toţi cei 27 membri UE. Preşedintele ceh condiţionează semnarea sa de o decizie a Curţii Constituţionale a ţării sale, recent sesizată de opozanţii tratatului.

Incertitudinea va avea consecinţe şi asupra calendarului de numire a viitoarei Comisii Europene. Mandatul actualei CE se încheie la 31 octombrie şi probabil că va fi prelungit, pentru gestionarea chestiunilor curente.

"În situaţia actuală, probabil nu va fi posibil ca tratatul să intre în vigoare la 1 noiembrie. Asta înseamnă că Solana şi actuala CE vor rămâne în funcţie încă o vreme", a precizat sâmbătă premierul suedez.

Tratatul reprezintă bază juridică pentru viitoarea Comisie Europeană şi va avea un impact major. Dacă Executivul va trebui desemnat conform actualului Tratat de la Nisa, cel puţin o ţară din UE va trebui să renunţe la comisarul său. Sub Tratatul de la Lisabona, fiecare ţară îşi va păstra comisarul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite