Socialiştii pierd teren în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Socialiştii pierd teren în Europa
Socialiştii pierd teren în Europa

Partidele socialiste au dezamăgit în alegeri în două state europene. În Germania eşecul a fost unul umilitor. În Portugalia au pierdut majoritatea absolută. Cocluzia celor două scrutine din weekend: Europa renunţă la vechile partide de stânga, menţinând politicile de protecţie socială, preluate acum şi de formaţiunile de dreapta. 

"Se înregistrează o tendinţă globală de scădere a popularităţii social-democraţiei după 20 de ani", spune analistul francez Philippe Braud, citat de AFP. Pe de o parte, "toată lumea, chiar şi dreapta, a devenit social-democrată: chiar preşedintele Nicolas Sarkozy sau cancelarul Angela Merkel susţin dreptul la asigurări medicale, acordarea salariului minim sau protecţia socială", explică el.

Socialiştii, sancţionaţi pentru participarea la coaliţii de dreapta

"Europa fără stânga", titra luni cotidianul italian "La Stampa", prezentând înfrângerea istorică a social-democraţilor din SPD ca pe "un semnal de alarmă grav" pentru stânga europeană, sancţionată în special pentru participarea la coaliţiile de dreapta. Socialiştii nu au avut o viaţă uşoară nici în Portugalia. Chiar dacă şi-au adjudecat alegerile, ei au pierdut majoritatea absolută în Parlament.

După înfrângerea umilitoare a SPD în Germania, marile puteri europene vor fi conduse de guverne care asă socialiştii în afara jocului. Stânga va lipsi în curând şi din Marea Britanie, prognoza cotidianul spaniol "El Pais", în timp ce laburiştii britanici sunt criticaţi pentru gestionarea crizei şi urmează să cedeze puterea după ce s-au aflat 14 ani la conducere.

Ascensiunea stângii radicale sau a ecologiştilor, care au obţinut rezultate bune atât la alegerile naţionale, cât şi la scrutinul european din iunie, îi va obliga pe socialişti să îşi redefinească programul politic, dacă nu vor să intre pentru o lungă perioadă în opoziţie.

Spania, neagă crearea unui curent favorabil conservatorilor

În acest context, Jean-Luc Mélenchon, liderul Partidului de Stânga din Hexagon a îndemnat stânga franceză să mediteze la rezultatul alegerilor din Germania, la "eşecul mizerabil" al SPD. Premierul socialist spaniol José Luis Rodriguez Zapatero a respins "existenţa unui curent favorabil conservatorilor în Europa", punând "înfrângerea" suferită de SPD pe seama prezenţei la guvernare, o situaţie care, spune el, i-a împiedicat pe social-democraţii germani să-şi definească "propria identitate şi programul politic".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite