Soarta Nabucco se află pe muchie de cuţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-a opus adoptării pachetului de proiecte energetice deoarece nu făcea referire strictă la gazoductul Nabucco. Şeful diplomaţiei române a constatat, ieri, la reuniunea miniştrilor de externe ai UE, că sintagma „proiectul Nabucco“ a fost înlocuită de „coridoare energetice sudice“.

Surpriză la reuniunea miniştrilor de externe europeni (CAGRE) de la Bruxelles. La capitolul pachetului energetic, în concluziile finale nu se mai face referire strict la proiectul Nabucco, motiv pentru care România a contestat denumirea nou introdusă: „coridoare energetice sudice“.

Poziţia României este susţinută şi de Austria, Polonia şi Slovenia. “România susţine ca proiectul Nabucco cu denumirea sa să fie inclus pe lista proiectelor energetice europene şi nu acceptă înlocuită formulei “pachetul Nabucco” cu sintagma “coridoare energetice sudice”, a afirmat ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, la întâlnirea cu ziariştii români.

El a ţinut să sublinieze că, în opinia României, proiectul Nabucco “corespunde cerinţelor europene la capitolul securitate energetică”.

Negocierile continuă

Şeful diplomaţiei române a evitat însă să comenteze motivul înlocuirii denumirii Nabucco, spunând că negocierile vor continua, subiectul în cauză urmând să fie pe agenda discuţiilor liderilor europeni de joi şi vineri.

“Sperăm că aceste element să fie clarificat până la Summit, mai ales că proiectul Poseidon a rămas pe lista de proiecte cu denumirea sa iniţială”, a mai spus Diaconescu. O decizie finală privind finanţarea Nabucco va fi anunţată însă la Summit-ul energetic european din 7 mai.

După criza din ianuarie dintre Rusia şi Ucraina şi ca răspuns la criza financiară, Comisia Europeană a propus, în ianuarie, alocarea sumei de 5 miliarde de euro din bugetul necheltuit al UE pentru proiecte energetice, dezvoltarea reţelelor de internet broadband şi proiecte ecologice de dezvoltare rurală.

În prima versiune a listei cu proiecte era menţionat clar la capitolul infrastructură energetică gazoductul Nabucco.

Germaniaeste contra proiectului

image

Proiectul Nabucco pare să devină, în acest moment, un măr al discordiei în Uniune. Principalul opozant pare să fie Germania, cel mai mare contributor la bugetul Uniunii Europene, care spune, prin vocea cancelarului Angela Merkel, că acest gazoduct “nu trebuie subvenţionat din bani publici”.

Poziţia Berlinului este surprinzătoare cu atât mai mult cu cât Banca Mondială a anunţat deja că vrea să sprijine financiar proiectul Nabucco, dacă va exista o înţelegere privind furnizarea de gaze naturale între membrii consorţiului şi ţările furnizoare.

Surse europene susţin că, poziţia Germania ar putea să aibă legătură şi cu planurile sale de cooperare cu Rusia - tot pe proiecte energetice pe termen lung, cooperare care vizează în principal construcţia unei conducte prin Marea Baltică.

Egiptul intră pe fir

Ministrul Diaconescu, s-a întâlnit la Bruxelles, în marja CAGRE, cu omologul său egiptean, Ahmad Abul Gheith. Potrivit lui Diaconescu, Cairo este interesat să participe la proiecte energetice europene, între care şi Nabucco.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite