Slovacii au început să voteze pentru europarlamentare, absenteismiul se anunţă a fi ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slovacii au început să voteze astăzi pentru alegerile europarlamentare, care vor fi probabil marcate de un nou absenteism record în această ţară fostă comunistă, relatează AFP.

În condiţiile în care ultimele sondaje de opinie indicau o participare de numai 14%, preşedintele slovac Ivan Gasparovic a cerut ieri alegătorilor să se mobilizeze şi să vină la vot. La alegerile europarlamentare din 2004, Slovacia, nou intrată în UE, a înregistrat cea mai mică participare la vot din toată Uniunea - 17%.

Analiştii explică acest dezinteres prin faptul că populaţia, care a votat deja de două ori anul acesta pentru cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, consideră alegerile europene prea îndepărtate de problemele naţionale.

Partidele au încercat totuşi să capteze interesul publicului incluzând personalităţi cunoscute pe listele lor, precum un cântăreţ de origine africană, un fost prezentator de televiziune sau un jucător de hockey.

Sondajele anunţă o nouă victorie pentru partidul social-democrat SMER al premierului socialist Robert Fico, dar şi un posibil succes în europarlamentare pentru partenerul său de coaliţie, formaţiunea patriotă şi xenofobă Partidul Naţional Slovac (SNS), care ar putea obţine un loc din totalul celor 13.

Circa 6.000 de secţii de vot vor fi deschise în Slovacia în intervalul orar 7.00-22.00, pentru cele patru milioane de alegători înscrişi pe liste. Rezultatele vor fi date publicităţii duminică seara, după închiderea ultimei secţii de votare din UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite