Slovacia intră în Zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mica ţară din fostul bloc sovietic va adopta moneda europeană când aceasta împlineşte 10 ani. În plină criză financiară, Slovacia, a patra dintre noile state membre UE, aderă la Zona euro înaintea Cehiei, dar după Slovenia.

Pentru a adopta moneda unică europeană, Slovacia, devenită membră a UE în 2004, a primit verde de la Bruxelles în luna mai a acestui an. Economia slovacă, bazată pe industria de automobile şi electronică, pare să reziste crizei financiare, afişând, în trimestrul al treilea al acestui an, o creştere economică de 7%, una dintre cele mai mari din Europa.

Pentru 2009, autorităţile pariază pe o creştere de 4%. „Toată Europa ne felicită pentru că am ales cea mai bună dată posibilă pentru a adera la Zona euro”, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute Robert Fico, premierul social-democrat al Slovaciei. „Avem şansa imensă ca anul în care impactul crizei ar trebui să fie cel mai dur să coincidă cu introducerea monedei euro”, a mai spus acesta.

Coroana slovacă, pe ultimii cinci metri

După 1 ianuarie 2009, timp de două săptămâni, plăţile se vor face în euro sau coroane, iar restul se va da în euro, la rata de schimb de 1 euro pentru 30,126 coroane. Banii slovaci vor fi scoşi din circulaţie începând cu 16 ianuarie 2009, în timp ce preţurile vor fi afişate şi în coroane şi în euro până la sfârşitul anului.

Potrivit Băncii centrale slovace (NBS), circa 118 milioane de bancnote şi 500 de milioane de monede vor fi necesare pentru a înlocui coroanele aflate în circulaţie. Pentru a evita orice derapaj, guvernul supraveghează tarifele la energie. Preţurile rămân neschimbate în 2009, ca şi cele la apă, în timp ce pentru curentul electric vor creşte doar cu 0,11%.

Cum se explică succesul

Succesul Slovaciei în adoptarea euro de la 1 ianuarie se datorează planului riguros inclus în politicile guvernamentale şi voinţei politice, în ciuda dificultăţilor şi a problemelor pe care le-a generat, consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Economia Slovaciei, deşi a pornit cu handicap faţă de cea din Cehia, a înregistrat performanţe superioare. Slovacia a reuşit să atragă mai multe investiţii străine decât Cehia, ceea ce a ajutat-o să-şi modernizeze rapid economia. „În prezent, însă, criza financiară ridică mari probleme statelor care îşi propun să intre în zona euro”, adaugă economistul-şef al BCR.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite