Slovacii, chemaţi la urne să spună dacă vor parlamentari cu mai puţine privilegii. Pe când şi în România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii de la Bratislava riscă să-şi piardă o mare parte din privilegii, în urma referendumului care are loc mâine, în Slovacia.

Cetăţenii sunt chemaţi la urne să decidă dacă vor mai puţin deputaţi în Parlament şi dacă sunt de acord cu reducerea imunităţii parlamentare. Printre cele şase întrebări care figurează pe buletinul de vot se află şi unele referitoare la maşinile de lux acordate politicienilor.

Ca să atragă atenţia asupra privilegiilor pe care le au aleşii slovaci, deputatul Igor Matovici şi-a parcat maşina pe o trecere de pietoni aflată chiar în centrul capitalei. „Ca deputat, îmi pot permite aşa ceva şi nu risc nici o sancţiune. Toată lumea trebuie să fie egală în faţa legii“, a spus parlamentarul citat de AFP. „Deputatul este un Dumnezeu, iar omul de rând este un biet prăpădit. Este absurd“, a adăugat Matovici.

Iniţiativa referndumului aparţine partidului liberal SaS (Libertate şi Solidaritate), în urma alegerilor legislative din 12 iunie, intrat în coaliţia la guvernare în Slovacia.

SaS propune reducerea numărului de deputaţi de la 150 la 100 şi limitarea considerabilă a prerogativelor acestora. Valoarea medie a unei maşini utilizate în prezent de liderii politici slovaci se ridică la 120.000 de euro, au declarat surse guvernamentale, însă în urma referendumului, valoarea ar putea fi redusă la 40.000 de euro.

Potrivit sondajelor, rata de participare la referendum riscă să nu atingă 50 la sută, ceea ce presupune că rezultatul referendumului nu ar putea fi validat.

Premierul liberal de la Bratislava, Iveta Radicova, a decis deja în cadrul măsurilor de austeritate reducerea salariilor în ministere şi Parlamentul slovac.

Urmăriţi aici video şi galerie foto cu deputatul care-şi parcheaza masina ostentativ pe trecerea de pietoni

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite