UPDATE Ura faţă de ţigani, în spatele atacului armat din Bratislava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul care a împuşcat şase membri ai unei familii de romi în blocul lor din capitala Slovaciei şi a rănit apoi mai multe persoane trăgând la întâmplare a fost mânat de ura faţă de ţigani, notează New York Times, în ediţia electronică.

UPDATE A fost desoperită a opta victimă a atacului armat din Bratislava

Bilanţul atacului armat care a avut loc luni într-o suburbie a Bratislavei a ajuns la opt morţi.

O femeie de 52 de ani care se afla în balconul locuinţei sale a fost lovită de un glonţ tras la nimereală de atacator, fiind ucisă pe loc. Femeia a fost decoperită câteva ore mai târziu de către soţul ei, a anunţat ministrul de interne slovac, citat de agenţia de presă TASR.

Armele implicate în atac erau dobândite ilegal.

Xenofobia manifestată în întreaga Europă împotriva acestei etnii este una din ce în ce mai acută.

În timp ce poliţiştii au declarat că identitatea agresorului şi motivele sale sunt încă investigate, rude şi vecini ai victimelor au spus că atacatorul locuia în acelaşi bloc şi că protesta adesea pe tema ţiganilor, acuzând familia cu pricina că face trafic de droguri şi că tulbură liniştea.

"Întotdeauna era foarte ostil faţă de persoanele colorate şi ne ura (...). Se lua de noi tot timpul", a povestit nepoata uneia dintre victime, o ţănără ţigancă, într-un interviu postat pe site-ul cotidianului slovac SME.

"Primii poliţişti au ajuns când bărbatul părăsea casa", a declarat şeful poliţiei slovace, Jaroslav Spisiak.

El a ucis cinci persoane în imobil, iar pe stradă a mai omorât un membru al familiei. Bărbatul a "parcurs câţiva metri trăgând asupra a tot ce mişca (...) când alţi agenţi de poliţie l-au încercuit şi n-a avut altă alternativă decât să se sinucidă", a mai spus oficialul.

image

Anterior purtătoarea de cuvânt a serviciilor de urgenţă, Dominika Sulkova, a declarat ăentru AFP, că "în incidentul armat care a avut loc la ora 10.00 (11.00, ora României), 20 de persoane au fost rănite, iar şase dintre acestea au murit din cauza rănilor suferite".

Atacatorul a deschis focul în faţa unui spital de copii dintr-un cartier al capitalei slovace. Potrivit BBC, în incident şi-au pierdut viaţa patru femei şi doi bărbaţi.

O femeie care a asistat la atacul din Bratislava a povestit cum un bărbat de etnie romă a fost împuşcat în faţa ei, relatează Sky News.

"Am văzut un bărbat înarmat cu o armă automată, mergând spre o locuinţă din prefabricate. După o vreme, un bărbat rănit, de etnie romă, a cărui familie locuia în casa respectivă, a ieşit în fugă şi a căzut la pământ, unde atacatorul l-a mai împuşcat de două sau de trei ori. Apoi, atacatorul a început să tragă la întâmplare pe stradă", a povestit profesoara.

image

Publicaţia slocvacă a publicat şi o fotografie cu agresorul, realizată de un martor dintr-un balcon, în care poate fi văzut un bărbat cu păr grizonat, îmbrăcat cu o geacă denim şi purtând căşti de protecţie pe urechi. Instituţia slovacă de presă l-a identificat ca fiind un fost soldat. Bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani s-a sinucis, a confirmat poliţia slovacă în cadrul unei conferinţe de presă.

Criza „a înteţit“ atacurile asupra romilor din Europa Centrală

Potrivit „The New York Times“, crimele bărbatului se încadrează în tendinţa de xenofobie împotriva acestei minorităţi etnice observată în mai multe ţări europene, în special în Slovacia, Ungaria şi Cehia. Această tendinţă a fost accentuată şi de criza economică prin care trece această regiune.

Anul trecut, în localitatea Ostrovany, din estul ţării, a fost construit un zid pentru a-i separa pe slovaci de romi. Un alt zid există în Michalovce, tot în est, iar autorităţile intenţionează să-l extindă. Localnicii au colectat deja 3.000 de euro pentru a finanţa lucrarea, necesară separării de cei 1.800 de romi care trăiesc în zonă. Explicaţia autorităţilor este cel puţin hilară: zidul va fi o barieră împotriva zgomotului, iar romii vor fi protejaţi de traficul intens. Tot în 2009, poliţiştii din Kosice au forţat şase copii, cu vârste între 11 şi 16 ani, să se dezbrace, să se sărute şi să se lovească unii pe alţii. În tot acest timp, poliţiştii îi filmau cu telefoanele mobile. 

Cei circa 100.000 de romi din Slovacia trăiesc mai ales în estul ţării, în condiţii precare care s-au îmbunătăţit prea puţin odată cu aderarea Slovaciei la UE, în 2004. Multe comunităţi trăiesc în apropierea gropilor de gunoi şi la periferiile oraşelor, fără a avea apă curentă, electricitate sau gaze. În martie, fostul premier Robert Fico propunea plasarea în internate speciale a copiilor romi pentru a-i determina pe aceştia să înveţe.

Conform Centrului European pentru Drepturile Romilor, între ianuarie 2008 şi iulie 2010, în Cehia au avut loc 16 atacuri împotriva romilor. În unele cazuri poliţia a refuzat să investigheze cazurile, chiar dacă atacatorii au folosit cocktailuri Molotov şi au vandalizat locuinţe. În martie, la Sokolov trei bărbaţi au atacat locuinţa unui comisar de poliţie de origine romă, pe care l-au bătut.

În aceeaşi perioadă, pe fondul crizei economice, în Ungaria au avut loc 48 de atacuri împotriva romilor, soldate cu nouă morţi, printre care şi doi minori. Partidul de extremă dreapta Jobbik îi acuză pe romi de a fi responsabili pentru declinul standardului de viaţă al maghiarilor, iar liderul Gabor Vona a promis, înainte de alegeri, că va rezolva „problema romă“. Anul trecut, agresiunile asupra romilor s-au înmulţit şi ca urmare a asasinării de către membri ai acestei comunităţi a handbalistului român Marian Cozma.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite