Sistemul comun de patentare a invenţiilor, discutat din nou la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza procedurilor greoaie, un brevet european costă de 11 ori mai mult decât unul american şi de 13 ori mai mult decât unul japonez Comisia Europeană a demarat o nouă rundă de

Din cauza procedurilor greoaie, un brevet european costă de 11 ori mai mult decât unul american şi de 13 ori mai mult decât unul japonez

Comisia Europeană a demarat o nouă rundă de discuţii privind proiectul unui sistem comun de patentare a invenţiilor în blocul european.

Bruxelles-ul încearcă astfel să pună capăt blocajului de 20 de ani care împiedică performanţa în domeniul inovaţiilor. Europa a rămas mult în urma SUA şi a Japoniei, în privinţa activităţii de inovare, din cauză că actualul sistem de patentare este prea lent şi prea scump. În momentul de faţă, patentele naţionale trebuie traduse în limbile oficiale ale ţărilor contractante, iar apoi validate legal pe teritoriul acestora. O companie care doreşte să îşi protejeze invenţia în 13 din 27 de ţări ale UE trebuie să plătească de 11 ori mai mult decât dacă optează pentru a şi-o patenta în America şi de 13 ori mai mult decât dacă doreşte un patent japonez, potrivit datelor UE. Diferenţele privind legislaţia ce reglementează litigiile în diferite ţări ale blocului european cauzează şi ele nesiguranţă şi costuri mari. "Întreprinderile mici şi mijlocii nici măcar nu îşi permit aceste litigii", declară Thierry Stoll, membru al directoratului general pentru piaţa internă de la Bruxelles. El spune că fiecare proces la un tribunal naţional costă între 50.000 şi 1,5 milioane de euro. În plus, tribunalele naţionale judecă aceste cazuri diferit şi adesea se ajunge la verdicte conflictuale.

Curtea Europeană de Justiţie - singura instanţă de apel

Comisarul pentru piaţa internă, Charlie McCreevy, propune un număr limitat de Curţi de primă instanţă pe teritoriul UE şi o singură Curte centrală de apel - Curtea Europeană de Justiţie, ca arbitru final în toate cazurile de dispute privind patentele de invenţii. Bruxelles-ul speră că această idee va fi agreată la întâlnirea din iunie a miniştrilor de resort şi că o propunere oficială va putea fi redactată în a doua parte a anului, sub preşedinţia portugheză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite