Simboluri naziste în armata cehă: trei ofiţeri şi un comandant, excluşi din armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simboluri naziste în armata cehă: trei ofiţeri şi un comandant, excluşi din armată
Simboluri naziste în armata cehă: trei ofiţeri şi un comandant, excluşi din armată

Ministrul ceh al apărării, Martin Bartak, a anunţat luni la Praga că a exclus din armată mai mulţi ofiţeri care au purtat căşti cu simboluri naziste în timpul unei misiuni recente în Afganistan.

"Nu există loc în armată pentru oameni care au adoptat o astfel de idee", a spus Bartak, înainte de a se declara "îngrijorat profund" de acest caz. "Consider comportamentul acestor doi bărbaţi ca absolut inacceptabil şi intolerabil", a subliniat el.

Ministrul a reacţionat după ce cotidianul naţional Dnes a dezvăluit că un căpitan secund de la o brigadă de intervenţie rapidă din provincia Logar (estul Afganistanului) avea pe cască emblema diviziei SS Hohenstaufen.

  • Divizia "9 Waffen SS Panzergrenadier Hohenstaufen" a fost o unitate specială de luptă în timpul celui de-al doilea război mondial. Ea a luptat în august 1944 în Franta.


Jan Cermak a declarat pentru Dnes că a purtat această emblemă pentru că litera "H" corespunde primei litere a diminutivului prenumelui său, Honza. "În prezent ştiu că această emblemă aparţine SS. A fost o gafă din partea mea", a spus el.

Un alt ofiţer avea pe cască emblema diviziei SS Dirlewanger, cunoscută pentru violenţele comise asupra populaţiei civile în timpul insurecţiei naţionale slovace din 1944, scrie Dnes.

Bartak a anunţat că l-a demis şi pe comandantul misiunii cehe de la Logar, colonelul Petr Prochazka. Acesta din urmă a ordonat arderea căştilor celor doi ofiţei şi a fotografiilor compromiţătoare, potrivit ziarului.

De asemenea, el a declarat că l-a exclus din armată şi pe ofiţerul Lukas Sedlak, presupus fondator al grupării extremiste Justiţia albă, suspectat că a pregătit atacuri teroriste în Cehia. "Am format 30 de persoane (...) pentru operaţiuni de subversiune, pentru luptă cu sau fără arme şi pentru luptă de gherilă", a spus Sedlacek, citat săptămâna trecută de Dnes.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite