Silvio Berlusconi NU va mai candida pentru un nou mandat de premier al Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvio Berlusconi, fost premier al Italiei Foto: Reuters
Silvio Berlusconi, fost premier al Italiei Foto: Reuters

Silvio Berlusconi, fondatorul principalului partid politic din Italia - Poporul Libertăţii -, a anunţat că nu va mai candida în următorul scrutin legislativ pentru a deveni premier, punând capăt speculaţiilor privind intenţiile sale.

Berlusconi, care este preşedintele partidului Poporul Libertăţii (PdL), a propus organizarea de alegeri interne pentru desemnarea viitorului lider al formaţiunii de centru-dreapta, scrie Corriere della Sera.

"Din dragoste pentru Italia se pot face nebunii, dar şi lucruri înţelepte. Acum 18 ani am decis să particip la viaţa politică italiană, o nebunie nu lipsită de înţelepciune, acum prefer să fac un pas înapoi, din aceleaşi motive care m-au împins atunci: din dragoste. Nu voi depune o nouă candidatură care să mă propulseze în funcția de premier", a precizat Berlusconi în comunicatul său, în care propune pentru PdL alegeri primare "deschise şi libere", prin care italienii vor putea alege un succesor al lui Silvio Berlusconi.

Secretarul Partidului Democrat, Pierluigi Bersani, a definit alegerile primare anunţate de fostul premier italian ca fiind "o veste bună", care deschide noi perspective politice, relatează La Repubblica.

În comunicatul difuzat miercuri, fostul premier mai scrie: "Reforma populistă realizată în Italia de partidul nostru de centru-dreapta, în ultimii ani, este cea mai importantă din cei 150 de ani istorici care au trecut de la Unitatea Italiei, o reformă care le-a permis cetăţenilor italieni să capete o nouă încredere în Republica Italiană", aminteşte publicaţia La Stampa.

"Declaraţia lui Berlusconi reprezintă un gest de generozitate şi de speranţă pentru viitor. Silvio Berlusconi rămâne un mare lider politic, cel care a avut meritul istoric de a fonda în Italia un adevărat partid de centru-dreapta", a comentat primarul Romei, Gianni Alemanno, din PdL.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite