Sfârşitul visului economic turcesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţinală, lira turcească, a pierdut 22% faţă de dolar într-un an, iar inflaţia a ajuns la 10,45%.

Lira turcească a pierdut teren în faţa dolarului, în luna ianuarie, în ciuda eforturilor depuse de Banca Centrală. Din 30 decembrie a vândut masiv dolari pentru a sprijini moneda naţională, iar rata dobânzii a crescut de la 5,7% în octombrie, la 12,5% .

În 2011, lira turcescă a pierdut 22% din valoarea sa în raport cu dolarul. Acest declin a dus la inflaţie, care a ajuns la 10,45% în luna decembrie, cea mai mare din ultimii trei ani şi aproape dublu faţă de obiectivele guvernului.

Aceşti doi indicatori îi fac pe economişti să se teamă de o „aterizare brutală" în 2012 a economiei turceşti, după o creştere de 7,5% în 2011. „Pentru a apăra lira, rezervele băncii centrale au scăzut rapid", spune Emre Deliveli, consultant independent şi discipol turc al lui Nouriel Roubini. Dacă pieţele vor ajunge la concluzia că această creştere nu este durabilă, Turcia riscă să fie atacată ", mai spune Emre Deliveli, citat de „Le Figaro".

Strategia pusă la punct, în ultimele luni, de către Banca Centrală este percepută ca o sursă de instabilitate. Din octombrie, instituţia monetară a ales o politică „neortodoxă": ratele dobânzilor pot varia de la o zi la alta acum. Autorităţile de la Ankara spun că astfel pot să reacţioneze rapid în cazul unor probleme, în special în zona euro.

Anul 2012 promite să fie chiar mai dificil dacă Turcia se va confrunta cu o problemă de finanţare a unui deficit de cont curent considerabil. Anul trecut, aceasta a reprezentat 10% din Produsul Intern Brut. Economia Turciei este încă strâns legată de cea a ţărilor Uniunii Europene. UE absoarbe 46% din exporturile Turciei şi 70% din deficitul extern al ţării este finanţat de Europa.

„Dacă situaţia din Europa derapează, riscul unei crize de lichidităţi în Turcia este foarte serios, a declarat Seyfettin Gürsel, director al Centrului pentru Cercetare Economică şi Socială de la Universitatea din Bahcesehir. În acest caz, o rată de creştere negativă este posibilă", mai spune expertul.

În caz de recesiune în Europa, Turcia nu dispune de o portiţă adevărată de ieşire. Exporturile în Africa şi Orientul Mijlociu au crescut ultimii cinci ani, cu 25%. Dar evenimentele politice din ţările arabe au redus în mod semnificativ oportunităţile în aceste zone, cel puţin pe termen scurt.

În ciuda acestor incertitudini, guvernul de la Ankara este optimist pentru 2012, spunând că inflaţia ar putea fi menţinută la 5%, iar creşterea ar putea atinge 4%. Mai pesimist, FMI se aşteaptă la o creştere de 2%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite