Vaticanul anunţă identificarea relicvelor Sfântului Pavel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Osemintele găsite în "sarcofagul apostolului Pavel" au aparţinut unui bărbat care a trăit în secolul I sau al II-lea d. Chr., este concluzia arheologilor în urma datării cu carbon 14, scrie AFP.

Potrivit papei Benedict al XVI-lea, nu mai există de acum niciun dubiu că relicvele sunt cele ale Sfântului Pavel.

"Toate acestea par să confirme tradiţia unanimă şi necontestată potrivit căreia este vorba despre rămăşiţele apostolului Pavel", a declarat Suvernul Pontif, împărtăşindu-şi "profunda emoţie".

Presa italiană de luni califică ştirea drept una "istorică" şi salută faptul că dovezile ştiinţifice vin să sprijine o tradiţie de secole care face din bazilica "Sfântul Pavel din afara zidurilor" mormântul apostolului martirizat, potrivit tradiţiei, între anii 64 şi 67 pe drumul Ostiei, la vest de Roma.

Sarcofagul, descoperit cu ocazia cercetărilor sub altarul principal al bazilicii în 2002, măsoară 255 cm în lungime, 125 cm în lăţime şi 97 cm în înălţime, grosimea pietrei fiind de 12 cm, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Arheologii nu au ştiut despre ce sarcofag e vorba


Benedict al XVI-lea a precizat că sarcofagul a făcut recent obiectul unei analize ştiinţifice cu ajutorul unei sonde, care a permis găsirea în interior a unor "fragmente minuscule" de os, precum şi a unor "fragmente dintr-o ţesătură preţioasă de in de culoare purpurie, laminată în aur fin, şi a unei ţesături albastre cu filamente de in".

Potrivit cardinalului Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, arheologii care au studiat osemintele nu au ştiut că acestea proveneau din sarcofagul Sfântului Pavel. "Pot doar să vă spun că aceştia fac parte dintr-un centru de cercetări de înaltă specializare, care lucrează în afara Vaticanului", a declarat cardinalului pentru cotidianul La Repubblica, invocând "secretul pontifical" pentru a le trece sub tăcere numele.

"Sfântul Părinte ne va autoriza să deschidem întreg sarcofagul, însă va fi o muncă îndelungată şi delicată, pentru că roca este foarte groasă şi trebuie evitat să i se aducă cea mai mică daună", a adăugat cardinalul, care are în grijă bazilica "Sfântul Pavel din afara zidurilor".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite