Serbia pune Europa pe gânduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iviţa Dacici va conduce un guvern format din socialişti şi naţionalişti
Iviţa Dacici va conduce un guvern format din socialişti şi naţionalişti

Liderul socialiştilor sârbi a fost mandatat să formeze guvernul, în care vor intra şi naţionaliştii preşedintelui Tomislav Nikolici.

La aproape două luni de la alegerile legislative din Serbia, preşedintele Tomislav Nikolici l-a mandatat pe liderul socialist Iviţa Dacici să formeze un nou guvern.

Dacici a primit această sarcină după ce l-a convins pe Nikolici, fost ultranaţionalist convertit în conservator populist, că deţine o majoritate suficientă în parlament pentru a forma un executiv, întrucât nicio formaţiune nu a obţinut, în urma alegerilor, peste jumătate dintre locurile din forul legislativ.

În coaliţia de guvernare vor intra Partidul Socialist al lui Dacici, Partidul Sârb al Progresului (naţionalist) al lui Nikolici şi Partidul Regiunilor Unite ale Serbiei, aliat post-electoral al socialiştilor. Coaliţia dispune de 131 dintre cele 250 de locuri parlamentare.

Nu au căzut de acord

Desemnarea lui Dacici pentru postul de prim-ministru are loc în contextul în care negocierile dintre acesta şi aliatul său din guvernul anterior - Partidul Democrat al fostului preşedinte proeuropean Boris Tadici - au eşuat. Dacici a lăsat să se înţeleagă că naţionaliştii îi ofereau postul de premier, în timp ce partidul lui Tadici i-a propus numai posturi ministeriale.

Socialiştii, conduşi în trecut de Slobodan Miloşevici, reprezintă a treia forţă politică parlamentară, după naţionaliştii lui Nikolici şi proeuropenii lui Tadici.
Noul premier desemnat trebuie să prezinte cabinetul său parlamentului până la 5 septembrie.

Urmează provocările

Guvernul lui Dacici nu va avea o misiune uşoară. Deficitul depăşeşte 4,25% din PIB, nivelul maxim convenit de Belgrad cu Fondul Monetar Internaţional, datoria publică este de peste 50% din PIB, iar rata şomajului a ajuns la aproape 25%.

În plus, unii diplomaţi sunt de părere că UE, care a făcut în martie din Serbia un candidat oficial la aderare, spera ca Boris Tadici să devină premier într-o coaliţie cu socialiştii, marginalizându-l în acest fel pe Nikolici şi menţinând ţara pe calea reformelor, notează Reuters. Tomislav Nikolici, care se declară acum în favoarea aderării Serbiei la forul european, a declarat în trecut în mod deschis că doreşte să făurească „Serbia Mare" , un vis care a inspirat conflictul sângeros din spaţiul fostei Iugoslavii în anii '90 şi în care şi-au pierdut viaţa circa 125.000 de oameni.

Karadzici, achitat de genocid

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a fost achitat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) în cazul acuzaţiilor de genocid vizând fapte comise în Bosnia-Herţegovina. Decizia a fost luată întrucât procurorii TPI nu au putut prezenta suficiente probe în acest sens. Radovan Karadzici rămâne însă în detenţie, fiind acuzat în continuare pentru masacrul de la Srebreniţa şi pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite