Două avioane au evitat în ultimul moment o coliziune deasupra Serbiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion al companiei aeriene israeliene El Al a fost la un pas de a intra în coliziune cu un aparat al Air France în spaţiul aerian sârb, din cauza unei erori a echipajului de pe avionul francez, a relatat Directoratul sârb al aviaţiei civile, citat de AFP.

Compania franceză a confirmat că piloţii zborului AF 2686, care asigură legătura între aeroportul Charles de Gaulle din Paris şi Sofia cu 70 de persoane la bord, "au reacţionat la o alertă de proximitate a traficului (alarmă când un avion este prea aproape) deasupra teritoriului sârb".

Intervievat despre o eventuală eroare de pilotaj, un purtător de cuvânt al Air France a răspuns că piloţii au aplicat procedurile.

Potrivit Directoratului sârb, ancheta deschisă asupra acestui incident a stabilit că avionul de tip Airbus 318 al Air France şi Boeing-ul 777 al El Al s-au aflat la distanţa de doar 300 m unul de altul pentru că "avionul francez nu a urmat instrucţiunile care îi fuseseră date de controlul traficului aerian".

"Echipajul avionului francez a repetat corect instrucţiunile de a coborî la o altitudine de 10.668 m, dar - din motive neclare - aparatul a continuat să coboare sub altitudinea cerută şi aprobată" survolând Belgradul şi apropiindu-se de traseul avionului israelian, a precizat Directoratul într-un comunicat citat de agenţia Beta, citat de Agerpres.

Ciocnirea între cele două avioane a fost evitată datorită "intervenţiei prompte a controlorului de zbor", adaugă Directoratul.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Air France, "zborul a continuat normal şi, în niciun moment, avionul sau pasagerii nu au fost în pericol".

Potrivit presei sârbe, la bordul avionului israelian se aflau 120 de pasageri, plecaţi din Tel Aviv cu destinaţia New York.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite