Serbia: Tadici şi Nikolici, în turul al doilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele în exerciţiu al Serbiei, proeuropeanul  Boris Tadici, şi naţionalistul populist Tomislav Nikolici se vor confrunta în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Serbia la 20 mai.

Boris Tadici a obţinut 26,8% din voturi, iar adversarul său - 25,6%, la finalul alegerilor generale care au avut loc duminică. Analiştii consideră că Tadici este favoritul cursei din 20 mai.

În scrutinul legislativ, naţionaliştii populişti ai Partidului Progresului (SNS, aflat în opoziţie) au devansat pro-europenii lui Boris Tadici, fără a obţine însă majoritatea absolută.

La finalul alegerilor generale de duminică, SNS a obţinut 24,7%, iar coaliţia formată în jurul Partidului democrat (DS) al lui Tadici a obţinut 23,2%, conform estimărilor CESID, un organism independent care a supravegheat scrutinul.

Pe locul trei, cu 16,6% din voturi, se află Partidul socialist (SPS) al actualului ministru de Interne, Ivica Dacici, membru al coaliţiei de guvernământ în exerciţiu.

Tomislav Nikolici a spus că va începe negocierile privind formarea unei coaliţii. Dar cum niciun partid nu a obţinut majoritatea, analiştii consideră că democraţii lui Boris Tadici sunt mai bine plasaţi pentru a rămâne la putere prin formarea unei coliţii proeuropene de guvernare cu partide mai mici.

Noul guvern va decide dacă Serbia, care a primit statut de candidată la UE în martie, va continua să realizeze reformele economice şi politice necesare pentru a deveni membră a UE sau dacă ţara va apuca un drum diferit şi va deveni mai apropiată de Rusia. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite