Senior european: Trebuie să oprim "ciupercăria" din instituţiile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nelinişte ia amploare la vârful Comisiei Europene: instituţiile europene continuă să răsară ca ciupercile după ploaie, în timp ce în afara Bruxelles-ului, cheltuielile publice sunt tăiate în carne vie.

Un senior al Comisiei a spus că unele instituţii europene sunt inutile şi ele trebuie desfiinţate, altfel va fi pusă în joc credibilitatea instituţiilor europene.

"Măsurile de austeritate nu sunt încă tangibile, dar din toamnă ele vor fi resimţite. Oamenii vor începe să le simtă şi se vor uita la noi şi vor spune «Cum de cheltuielile voastre cresc, când noi trebuie să le reducem?».

Prioritatea unu ar trebui să fie oprirea «fenomenului ciupercilor». Nu avem nevoie de instituţii noi.

Tinde să se creadă că de fiecare dată când apare o problemă nouă, Uniunea Europeană poate să o rezolve cu o nouă instituţie", a declarat un senior al Comisiei Europene pentru EuObserver.com.

În 2011, cheltuielile administrative cu toate instituţiile UE vor creşte cu 4,4%, ajungând la un total de 8,3 miliarde de euro.

Ar trebui să desfiinţăm unele instituţii

În interiorul Comisiei Europene, susţine oficialul, oamenii încep încet să ajungă la aceeaşi concluzie, anume că "este în joc credibilitatea, legitimitatea instituţiei".

"Ar trebui să desfiinţăm unele instituţii, altfel vom fi forţaţi să facem asta în 2011", a prezis acesta.

Să renunţăm la sediul PE din Strasbourg

"Trebui să arătăm măcar câteva măsuri de reţinere, un gest, cum ar fi să renunţăm la sediul Parlamentului European de la Strasbourg", a continuat oficialul,

Strasbourg este sediul oficial al PE şi secretariatul este în Luxemburg, dar majoritatea muncii parlamentare se face în Bruxelles, iar costul "navetei" între cele trei oraşe va ajunge în 2011 la 240 de milioane de euro peste cât s-ar cheltui cu o singură locaţie. Franţa a spus însă că actuala organizare este  "nenegociabilă".

Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor sunt inutile

"Ar trebui de asemenea să închidem Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor, ambele instituţii având rol doar consultativ în procesul legislativ european", a declarat oficialul.

În Germania, instituţiile de acest fel sunt numite "castele de cerneală", adică acele instituţii care produc un munte de rapoarte care sunt de interes pentru prea puţini oameni.

"Aceste instituţii au fost create atunci când Parlamentul European nu avea nicio putere. Dar acum avem practic dubluri. Nu mai este nevoie de aceste organisme", a continuat seniorul european.

"Europa are nevoie de un pic de masochism", a glumit el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite