Şeful diplomaţiei britanice vrea o Europă pe mai multe „cercuri de decizie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Hague, ministrul britanic de Externe
William Hague, ministrul britanic de Externe

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a apărat luni, la Washington, ideea unei Uniuni Europene pe mai multe „cercuri", în care „ţările să nu fie obligate să participe peste tot".

Respingerea britanică a noului tratat european nu a izolat Londra, a pledat el în prezenţa secretarului de stat american, Hillary Clinton, citând rolul „absolut central" jucat, în opinia sa, de Marea Britanie în politica externă a UE.

Hague a încercat să relativizeze refuzul manifestat de premierul David Cameron la propunerile omologilor săi europeni, afirmând că situaţia nu este deloc inedită. „Marea Britanie nu a adoptat euro şi suntem mulţumiţi că nu l-am adoptat. Nu am adoptat acordurile de la Schengen (asupra liberei circulaţii a persoanelor) şi suntem foarte mulţumiţi că nu am făcut acest lucru", a explicat ministrul conservator.

„Europa poate să se dezvolte într-un mod în care să existe o suprapunere a mai multor cercuri de decizie, în care ţările să nu fie obligate să participe peste tot", a declarat Hague citat de AFP.

Premierul britanic David Cameron şi-a apărat luni, în Camera Comunelor, decizia de a se opune schimbării Tratatului UE la summitul de la 9 decembrie de la Bruxelles, spunând însă că apartenenţa la blocul comunitar este în interesul naţional al Marii Britanii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite