Scriitor armean, asasinat la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul şi scriitorul turc de origine armeană, Hrant Dink, care a scris o carte numită "Genocidul armean din 1915", a fost asasinat ieri, la Istanbul. Dink a fost împuşcat cu trei

Jurnalistul şi scriitorul turc de origine armeană, Hrant Dink, care a scris o carte numită "Genocidul armean din 1915", a fost asasinat ieri, la Istanbul. Dink a fost împuşcat cu trei gloanţe, în plină zi, chiar la ieşirea din clădirea în care se află birourile ziarului fondat de el, "Argos", cotidian publicat şi în armeană, şi în turcă, unde lucra ca redactor-şef. Poliţia caută acum un adolescent cu o pălărie albă şi o jachetă de blugi, care ar putea avea legătură cu asasinatul.

Suferea pentru că îi spuneau "trădător"

Hrant Dink fusese condamnat, în 2005, la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru că, prin conţinutul cărţii sale "a jignit poporul turc". Legile din Turcia sunt foarte dure cu cei care insultă ţara sau poporul, orice afirmaţie publică putând deveni "jignitoare" dacă nu este în concordanţă cu istoria oficial acceptată. Autorităţile de la Ankara i-au reproşat lui Hrant Dink termenul de "genocid", pe care
l-au catalogat drept "inacceptabil". Cazul lui a fost mediatizat şi turcii adeseori îl jigneau sau îl îmbrânceau în plină stradă. În cadrul unui interviu recent, acordat agenţiei Associated Press, Dink a plâns, în timp ce povestea cum îl strigă oamenii "trădător". Hrant Dink avea 53 de ani şi locuia la Istanbul de la vârsta de şapte ani.

Activ şi combativ

A fost unul dintre cei mai activi membri ai societăţii civile din Turcia. Era membru într-o mulţime de organizaţii şi milita plin de convingere pentru o lume democrată. Membru marcant al comunităţii armene din Turcia, Hrant Dink a învăţat iniţial într-o şcoală armeană, iar apoi - în limba turcă - a obţinut două diplome la Universitatea din Istanbul, în Zoologie şi Filosofie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite