Scoţia s-ar putea separa de Marea Britanie/ Premierul Cameron: Voi lupta din răsputeri pentru a menţine unită această ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea absolută istorică obţinută de Partidului Naţional Scoţian în parlamentul local reprezintă o ameninţare pentru unitatea Regatului Unit al Marii Britanii.

Observatorii politici cred că liderul Partidului Naţional Scoţian, Alex Salmond, va convoca un referendum pentru independenţă spre sfârşitul noii legislaturi.

Primul ministru britanic, David Cameron, l-a felicitat pe Salmond pentru victoria obţinută, însă a afirmat că va face campanie împotrivă dacă acesta se va decide să convoace un referendum privind independenţa Scoţiei.

"Cred din tot sufletul în Regatul nostru Unit, voi lucra ca premier britanic cu ministrul principal al Scoţiei şi voi trata poporul şi guvernul Scoţiei cu respectul pe care îl merită. Dacă (naţionaliştii scoţieni n.r.) se vor hotărî însă să desfăşoare un referendum, voi face campanie din răsputeri pentru a menţine unită această ţară", a adăugat premierul britanic, citat de agenţia de presă spaniolă EFE.

Liderul conservator scoţian Murdo Fraser i-a cerut sâmbătă lui Salmond să  convoace "imediat" referendumul pentru că "nimic nu poate fi mai dăunător" pentru Scoţia decât o dezbatere care ar dura patru sau cinci ani pe tema independenţei.

"Convoacă-l imediat. Dacă va avea loc un referendum, cel mai bine este să-l avem cât mai repede pentru a rezolva această problemă o dată pentru totdeauna", a spus Murdo Fraser.

Liderul Partidului Naţional Scoţian, Alex Salmond, a afirmat însă că prioritatea sa imediată va fi obţinerea unor mai mari competenţe economice în cadrul proiectului de lege despre Scoţia care se dezbate în prezent în parlamentul britanic pentru a impulsiona sectorul construcţiilor şi a beneficia de industria energiei regenerabile din zona de coastă.

Ultimele sondaje de opinie indică că doar o treime dintre scoţieni sunt favorabili unei Scoţii independente.

Financial Times scrie că sectoare importante, precum cel al  apărării şi cel financiar, vor fi împotrivă unei eventuale declaraţii independente pentru că ar creşte presiunea fiscală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite