Schimbarea la faţă a premierului Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbarea la faţă a premierului Putin
Schimbarea la faţă a premierului Putin

Premierul rus, Vladimir Putin, s-a schimbat la faţă, marţi, în momentul în care preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a vorbit de „pericolul pe care îl reprezintă renaşterea totalitarismului“, dând ca exemplu intervenţia forţelor ruse în august 2008 în Georgia, scrie cotidianul polonez „Dziennik“.

Cei doi lideri s-au numărat printre participanţii la manifestările de la Gdansk, dedicate începutului celui de-al Doilea Război Mondial, în urmă cu 70 de ani.

Kaczynski şi-a exprimat regretele pentru intrarea trupelor poloneze în Cehoslovacia, în 1938. După ce a criticat dur masacrul celor 22.500 de prizonieri polonezi, de către NKVD, în 1940, Kaczynski a trecut la „răfuielile“ din prezent.

„Lucrul cel mai periculos este renaşterea totalitarismului, a cărei manifestare noi am putut-o observa anul trecut“, a declarat liderul de la Varşovia.

Camerele televiziunii poloneze au surprins un Vladimir Putin împietrit, rămas fără replică la discursul preşedintelui polonez.
Presa rusă a evocat pe larg discursul liderului polonez. „Ivestia“ a acuzat Varşovia că „priveşte către trecut, şi nu către viitor“.

Cotidianul guvernamental „Rosiiskaia Gazeta“ recunoaşte însă că „polonezii aşteptau scuze de la Putin“. Concluzia reiese dintr-o analiză a Vremia Novostei, care admite că „premierul rus a efectuat o vizită deloc uşoară“.

Relaţiile dintre Varşovia şi Moscova continuă să fie afectate de numeroasele conflicte militare din trecut, majoritatea declanşate de ruşi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite