Scandalul "avioane Eurofighter contra şpagă" răvăşeşte lumea politică austriacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul Alfred Gusenbauer pune în discuţie modificarea sau chiar anularea contractului cu grupul EADS Presa austriacă a reluat în forţă scandalul contractului Eurofighter, care

Cancelarul Alfred Gusenbauer pune în discuţie modificarea sau chiar anularea contractului cu grupul EADS

Presa austriacă a reluat în forţă scandalul contractului Eurofighter, care mocneşte de anul trecut, publicând amănunte jenante pentru fostul comandant al forţelor aeriene Erich Wolf.

Cancelarul austriac, Alfred Gusenbauer (foto), consideră că ultimele dezvăluiri trebuie tratate cu toată seriozitatea. Acestea privesc o serie de nereguli referitoare la încheierea contractului de achiziţionare a 18 avioane de luptă Eurofighter, semnat în 2003 de fostul guvern condus de Wolfgang Schuessel. În urma lucrărilor comisiei parlamentare de anchetă asupra condiţiilor în care a fost încheiat contractul cu grupul aeronautic şi de apărare EADS, s-a descoperit că un lobby-ist din cadrul companiei a acordat 87.600 de euro unei firme de publicitate conduse de soţia comandantului forţelor aeriene de la acea vreme, Erich Wolf. "Cadoul" dezinteresat a fost acordat în timpul negocierii contractului Eurofighter.

Aceste dezvăluiri "trebuie tratate foarte serios", a subliniat Gusenbauer, într-un interviu acordat agenţiei de presă APA. Cancelarul a adăugat că şansele pentru o anulare sau o modificare a acestui contract au crescut.

Cele câteva zeci de mii de euro acordate de EADS, prin intermediul lobby-istului, firmei soţiei lui Erich Wolf vine în contradicţie "cu clauzele foarte clare" ale contractului, care interzice acordarea de privilegii oricărei părţi implicate în încheierea acestuia, scrie presa austriacă. Ea a confirmat că firma sa a primit banii, dar susţine că a fost vorba de un împrumut, pe care nu a început încă să îl ramburseze. La rândul său, Erich Wolf urmează să fie audiat de o comisie de disciplină a Ministerului Apărării.

O miză electorală de două miliarde de euro

Potrivit cancelarului Gusenbauer, cazul va fi abordat de ministrul apărării, Norbert Darabos, în timpul negocierilor aflate în desfăşurare cu grupul EADS, pentru a încerca să anuleze contractul. Anularea contractului Eurofighter, considerat foarte costisitor (cel puţin două miliarde de euro) pentru o ţară mică şi neutră ca Austria, a constituit una dintre principalele promisiuni electorale ale social-democraţilor lui Gusenbauer. Aceştia au câştigat alegerile de la 1 octombrie cu un uşor avans faţă de conservatorii cu care formează actuala coaliţie guvernamentală. Comisia de anchetă a început cercetările la sfârşitul lunii octombrie 2006 şi se preconizează că nu vor fi încheiate înainte de vară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite