„Scandalul Vegeta“ inflamează Croaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Scandalul Vegeta“ inflamează Croaţia
„Scandalul Vegeta“ inflamează Croaţia

O inginerie financiară pusă la punct pentru preluarea controlului cunoscutei firme de condimente agită scena politică de la Zagreb. Vicepremierul Damir Polancec, căruia i s-a cerut demisia, este învinuit de opoziţie că a fost la curent cu neregulile financiare de anvergură derulate în interiorul şi în jurul colosului alimentar.

Polancec susţine că, deocamdată, nu are nici cea mai mică intenţie să demisioneze, argumentând că, în Croaţia, oricine beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până când nu se demonstrează contrariul. „Scandalul Vegeta“ a luat amploare la sfârşitul săptămânii trecute, după ce şase persoane au fost arestate.

Patru dintre acestea fac parte din fosta şi actuala administraţie a companiei Podravka, cunoscută la nivel internaţional datorită condimentelor Vegeta. Ceilalţi doi arestaţi sunt proprietarul firmei de producţie alimentară SMS din Split şi directorul agenţiei de brokeraj Fima din oraşul Varazdin.

Procuratura i-a învinuit că au preluat controlul pachetului majoritar de acţiuni ale companiei Podravka folosindu-se de transferuri ilegale ale unor importante sume de bani. Chiar dacă vicepremierul Damir Polancec nu figurează în prezent printre acuzaţi, el are cel puţin o responsabilitate politică în declanşarea scandalului, susţine opoziţia. În calitatea sa de vicepremier şi de ministru al Economiei, ar fi trebuit să fie la curent cu întreaga operaţiune, mai ales că statul croat continuă să deţină 25% din acţiunile Podravka.

Mai mult, înainte de a ajunge în Executivul croat, el a lucrat la compania alimentară în cauză şi, în plus, s-a născut la Koprivniţa, localitatea unde se află sediul acesteia.

Bani învârtiţi şi prin Malta

Conform Procuraturii croate, protagoniştii scandalului au pus la cale un joc complicat pentru a prelua controlul asupra

image

pachetului majoritar al acţiunilor companiei Potravka, folosindu-se chiar de banii acesteia. „Operaţiunea Spice“ (cum a fost denumită de anchetatori) a presupus ca agenţia de brokeraj Fima, în înţelegere cu responsabili din administraţia companiei, să achiziţioneze acţiuni Podravka prin intermediul unor finanţări acoperite de garanţii oferite băncilor tot de Podravka.

Ulterior, gigantul alimentar i-a împrumutat firmei SMS din Split 65 de milioane de kune (circa nouă milioane de euro), aceasta i-a „pasat“ banii agenţiei Fima, care a restituit astfel băncilor croate sumele cheltuite pentru achiziţionarea acţiunilor Podravka.

Între timp, Fima a fondat în Malta o altă firmă, unde a transferat acţiunile în cauză şi unde a obţinut alte finanţări pentru achiziţionarea altor acţiuni garantate de aceeaşi companie Podravka. În toată această inginerie financiară, gigantul alimentar croat a suferit o pierdere de cel puţin 35 de milioane de euro.

Coaliţia, pe muchie de cuţit

Refuzul vicepremierului Polancec de a demisiona a provocat reacţii dure din partea opoziţiei, care, în frunte cu social-democraţii, îl ameninţă cu votul pentru destituire al Parlamentului. O atitudine asemănătoare au avut-o şi Partidul liberal şi Partidul sârbilor din Croaţia (care fac parte din coaliţia aflată la guvernare), care sunt de părere că Polancec ar face mai bine să se retragă de bunăvoie, decât să fie destituit de Legislativ.
 
Faptul că unii reprezentanţi ai puterii şi-au manifestat disponibilitatea de a vota cot la cot cu membri ai opoziţiei poate marca sfârşitul coaliţiei de la Zagreb, sunt de părere unii comentatori. Aceasta ar putea însemna alegeri anticipate şi instabilitate politică în preajma alegerilor prezidenţiale ce urmează să aibă loc la începutul anului viitor.

Deocamdată, premierul Jadranka Kosor pare determinat să facă lumină în „scandalul Vegeta“, fiind dispus să-l sacrifice pe Damir Polancec. „Vicepremierul va fi îndepărat dacă va ieşi la iveală că este amestecat în toată această poveste“, a declarat un colaborator apropiat al premierului Kosor.

image


Atenţie la corupţie!

Acum două săptămâni, Uniunea Europeană a avertizat autorităţile de la Zagreb de prezenţa fenomenului corupţiei la vârful puterii. Un fost ministru croat al Apărării, Berislav Roncevic, a fost inculpat miercuri de justiţie pentru că a adus un prejudiciu de cel puţin 1,4 milioane de euro bugetului statului, în urma cumpărării unor camioane militare.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a cerut recent controlarea modului în care au fost câştigate licitaţiile pentru construirea unor autostrăzi. Croaţia speră să încheie negocierile de aderare la UE în 2010, în timp ce Bruxelles-ul o presează să accentueze lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Damir Polancec supervizează în prezent privatizarea unor şantiere navale, deficitare, care au acumulat datorii enorme şi care riscă să fie declarate falimentare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite