Scandal în jurul „Pentagonului francez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămânal satiric francez „Le Canard enchaîné" a fost dat în judecată de consorţiul care construieşte noul cartier general al Armatei franceze despre care a scris că este implicat în acte de corupţie.

La Tribunalul din Paris a avut loc, miercuri, audierea în procesul ce opune grupul Bouygues publicaţiei franceze „Le Canard enchaîné ".

Gigantul în construcţii a dat săptămânal satiric în judecată pentru defăimare şi cere daune de 9 milioane de euro pentru un articol în care acuză grupul BTP de posibilă implicare în acte de corupţie, în contractul de construcţie şi de management al viitorului sediul al Departamentului francez de Apărare, viitorul „Pentagon francez", cum îl numeşte presa din Hexagon.

În decembrie, „Le Canard enchaîné" a publicat un articol în care dezvăluia că Parchetul din Paris ar fi deschis, în februarie 2011, o anchetă judiciară pentru „corupţie şi luare de mită", „trafic de influenţă" şi „încălcare a liberului acces şi egalitatea de şanse a candidaţiilor la licitaţii în domeniul achiziţiilor publice".

„La 14 decembrie, preşedintele Grupului Bouygues, Martin Bouygues, a declarat publicaţiei „Les Echo" că firma sa va recurge la măsuri legale „pentru a-şi apăra imaginea şi reputaţia" în faţa „gravelor acuzaţii de defăimătoare care-i aduc considerabile prejudicii atât în Franţa, cât şi în străinătate".

Miercuri, în faţa judecătorului, jurnaliştii de la „Le Canard enchaîné" , autorii articolului au apărat corectitudinea anchetei lor. Cei trei jurnalişti s-au succedat la bară pentru a descrie instanţei etapele investigaţiilor lor, de la primele informaţii obţinute de către doi dintre ei şi apoi alăturarea unui al treilea coleg , până la lansarea versiunii finale, după câteva săptămâni de anchetă.

„Noi nu ne divulgăm sursele", a declarat Nobili Christophe, unul dintre autorii articolului. Jurnalistul a susţinut că au verificat informaţia din „opt surse diferite" şi şi-au luat „toate măsurile de precauţie care se impus într-o astfel de investigaţie".

Avocatul Grupului Bouygues, Olivier Metzner a susţinut că totul se bazează pe „ zvoniri şi surse anonime. Pentru a-şi atesta credibilitatea, „Le Canard enchaîné " a citat la proces doi jurnalişti, unul de la AFP şi altul de la Reuters, pentru a confirma informaţiile cu privire la deschiderea unei investigaţii de către doi judecători parizieni privind atribuirea acestui contract.

Suma de nouă milioane de euro solicitată de Bouygues este „complet delirantă, a declarat redactor-şef adjunct al „Le Canard enchaîné ", Louis-Marie Horeau. „Procesul este o sperietoare de ciori. Ideea de cere 9 milioane de euro urmăreşte descurajarea publicaţiei şi a mass-media care au preluat informaţiile, urmăreşte să răspândească teroarea în rândul colegilor de breaslă ", a spus Horeau. Avocatul săptămânalului satiric a cerut 1 euro simbolic de la grupul Bouygues pentru „abuz de proces".

Ce este „Pentagonul francez"


Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, intenţionează să regrupeze sediile comandamentelor militare franceze într-un cartier general, situat la periferia Parisului. Licitaţia pentru construcţie a fost câştigată de consorţiul Bouygues.

În noul cartier general din sud-vestul Parisului se vor muta, cel mai probabil anul acesta, comandamentele marinei, armatei terestre, dar şi comandamentul superior al armatei şi comandamentul aviaţiei.

Potrivit Reuters, aproximativ 10.000 de persoane vor fi mutate în noul sediu din cartierul Balard, unde se mai află şi cei 5.000 de angajati ai comandamentului aerian.

Sarkozy a anunţat că intenţionează să infiinţeze un comitet de consilieri pe probleme de securitate după model amerian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite