Scandal financiar franco-britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gordon Brown (dreapta) şi Nicolas Sarkozy
Gordon Brown (dreapta) şi Nicolas Sarkozy

Noi măsuri iniţiate de UE stârnesc indignarea britanicilor, enervaţi deja de numirea unui comisar francez pentru piaţa internă. Nicolas Sarkozy şi-a anulat vizita planificată pentru astăzi, la Londra, unde spiritele sunt întărâtate de intenţia sa declarată de a elimina capitalismul anglo-saxon.

Piaţa financiară europeană va fi mult mai strict controlată. Miniştrii de Finanţe din UE au decis, miercuri, să înfiinţeze trei noi instituţii de reglementare financiară: Autoritatea Europeană Bancară, Autoritatea pentru Asigurări şi Pensii şi Autoritatea pentru Titluri Financiare şi Pieţe. Ele vor funcţiona în colaborare cu instituţiile naţionale de reglementare financiară.

Rolul lor este de a se asigura că legile pieţei sunt implementate în aceeaşi măsură în toate ţările şi de „a supraveghea mai atent" sectoarele financiare ale celor 27 de ţări membre ale UE, după cum se precizează în documentul semnat la Bruxelles.  Cele trei instituţii vor emite avertismente şi recomandări în cazul în care consideră că un sector financiar se extinde nepermis de mult.

Ciocnire cu scântei

Oficialii britanici au părăsit enervaţi negocierile de miercuri seară, potrivit unor surse, fiind furioşi pe „triumfalismul" francezilor.  Măsura vine în contextul îngrijorărilor din Marea Britanie, care se teme că numirea francezului Michel Barnier, un aliat al preşedintelui Sarkozy, în funcţia de comisar european pentru Piaţă Internă şi Servicii Financiare va afecta sectorul financiar londonez şi chiar va scoate capitala britanică de pe lista marilor centre financiare ale lumii. 

„Este prima dată în 50 de ani când Franţa obţine acest post. Englezii sunt marii perdanţi în această afacere", a spus recent Sarkozy, citat de presa franceză. 

Nervii britanicilor, încordaţi

Cotidianul britanic „The Financial Times" scrie că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, „este încântat de disconfortul britanicilor privind numirea unui francez în funcţia de comisar european pentru piaţa liberă".

La Londra, experţii avertizează că un val de noi reglementări ale Bruxellesului vor determina principalele bănci şi alte instituţii financiare să părăsească Europa.

Marea Britanie, care are cel mai mare sector financiar din UE, va fi lovită cel mai tare, scriu ziarele din Regat. Ministrul britanic de Finanţe, Alistair Darling, a fost acuzat de „trădare" pentru că a semnat acordul.

În acest context, Palatul Elysée a anunţat ieri că Nicolas Sarkozy nu se va deplasa astăzi la Londra, unde era aşteptat pentru o întrevedere cu premierul britanic, Gordon Brown, în scopul de a calma spiritele. Downing Street a comunicat că nu exista o înţelegere fermă privind vizita, ci numai „o discuţie de principiu".

Fanfaronadă franceză

Nicolas Sarkozy nu a putut rezista tentaţiei de a se lăuda cu faptul că obţinerea portofoliului pieţei interne a UE este o victorie a Parisului, în lupta cu sistemul capitalist anglo-saxon. Michel Barnier, noul comisar de resort, este un aliat al preşedintelui francez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite