Scandal de corupţie la nivel înalt în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu trei săptămâni înaintea unui scrutin regional important, dreapta spaniolă este afectată de un imens scandal de corupţie. Judecătorul spaniol Baltasar Garzon a apreciat vineri seară că

Cu trei săptămâni înaintea unui scrutin regional important, dreapta spaniolă este afectată de un imens scandal de corupţie. Judecătorul spaniol Baltasar Garzon a apreciat vineri seară că există „indicii serioase“ de implicare a unor membri ai Partidului Popular, principalul partid de opoziţie, într-un caz de corupţie care a provocat agitaţie pe scena politică de la Madrid.

“Există indicii serioase că persoane care au legături cu această formaţiune politică sau membri ai acesteia ar putea avea responsabilităţi penale în acest dosar”, a subliniat magistratul.

Mai mult, judecătorul Audienţei Naţionale - cea mai înaltă instanţă penală spaniolă - a respins o cerere a formaţiunii conservatoare de constituire în parte civilă, ceea ce i-ar fi permis să aibă acces la dosar. Ancheta declanşată de justiţia spaniolă a scos iveală un adevărat sistem de mituire a autorităţilor publice de către oameni de afaceri apropiaţi de PP.

Atac la justiţie

Principalul protagonist în dosar, Francisco Correa, şeful unei companii care se ocupa de organizarea reuniunilor Partidului Popular, înfiinţase mai multe companii, dintre care unele aflate în paradisuri fiscale, pentru a facilita operaţiuni de spălare de bani. Presa de la Madrid spune că Francisco Correa, apropiat al conservatorilor, dădea instrucţiuni pentru a oferi cadouri funcţionarilor şi a obţine favoruri pe plan economic sau pentru a opri proceduri împotriva societăţilor sale.

Până în prezent, în acest dosar au fost inculpate 37 de persoane care sunt suspectate de spălare de bani, fraude, corupţie şi trafic de influenţă. În replică, Mariano Rajoy, liderul PP, a acuzat puterea socialistă că foloseşte justiţia în scopuri politice, înaintea alegerilor regionale de la 1 martie din Ţara Bascilor şi Galicia, şi a cerut demisia ministrului justiţiei, Mariano Fernandez Bermejo.

Analiştii spun că acest scandal ar putea ameninţa avantajul politic obţinut de conservatori în ultimele luni, din cauza crizei economice grave care afectează ţara şi care îi pune în dificultate pe socialiştii aflaţi la putere. De menţionat că scrutinul de la 1 martie, primul de la înfrângerea conservatorilor la alegerile legislative din martie 2008, va avea o valoare de test pentru Mariano Rajoy.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite