Satul care se vrea principat pentru a scăpa de austeritatea lui Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sătuc de munte ar dori să devină principat și i-a cerut Prințului Emmanuel Filiberto, un descendent al familiei regale italiene, să-i fie conducător. În acest fel, sătenii vor să evite austeritatea impusă de Berlusconi, la presiunile UE.

Satul cu doar 554 de locuitori din regiunea Lazio este unul dintre cele 2.000 de localități care riscă să rămână fără consiliu local și primar. În cadrul programului de austeritate anunțat recent, guvernul a anunțat că satele cu mai puțin de 1.000 de locuitori vor fi desființate și vor intra în componența altora mai mari. Măsura are ca scop reducerea aparatului birocratic.

30 dintre cele 110 provincii ale Italiei riscă și ele să dispară, Guvernul de la Roma încercând să-și reducă deficitul bugetar și datoria publică ajunsă la 120% din Produsul Intern Brut.

Bancnote cu chipul prințului

Locuitorii din Filettino nu vor să renunțe prea ușor la statutul lor și chiar au printat bancnote cu chipul prințului Emmanuel. Ideea de a deveni un principat este însă mai degrabă un mod de a-și face publice nemulțumirile, decât un demers serios, scrie "Daily Telegraph". "Simpatiile mele se îndreaptă spre partidele de centru-dreapta. Dar nu înțeleg de ce ministrul Economiei, Giulio Tremonti vrea să distrugă secole de tradiție", spune primarul Luca Sellari.

Deși satul este mic, el trebuie să aibă un primar și un consiliu, care să administreze o parte a parcului național din Munții Simbruini, precum și o stațiune de schi din apropiere, argumentează primarul. Vara și iarna, peste 13.000 de turiști vin în zonă, mulți având și proprietăți aici.

Rivalități istorice


În plus, locuitorii se opun ferm intenției autorităților de a-i plasa sub tutela orașului Trevi-in-Lazio, între cele două localități existând rivalități istorice. Un bătrân de 91 de ani a declarat că mai bine moare decât să facă parte din Trevi-in-Lazio.

Luni, reprezentanții a sute de sate amenințate cu dispariție vor participa la un protest în Milano.

Citește și:

Austeritatea lovește și Italia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite