Sarkozy vrea să introducă o Taxă pe Valoare Adăugată „socială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul francez şi-a anunţat intenţia de introduce, înainte de alegerile prezidenţiale, o nouă taxă, numită de presa franceză „TVA socială". Ideea a fost bine primită de patronatul francez, dar opoziţia de stânga şi sindicatele se opun vehement acestei idei.

„O Taxă pe Valoare Adăugată socială ar crea locuri de muncă în Franţa", acesta este principalul argument folosit de Guvern pentru promovarea noii taxe. Ideea guvernului de la Paris este aceea de a transfera asupra TVA o mare parte din contribuţiile plătite de angajatori. Dar diminuarea taxelor sociale la angajatori ar urma să se răsfrâmgă asupra preţurilor spun unii analişti.

Însă, Executivul este de părere că mărirea TVA ar fi insesizabilă pentru consumatori, cel puţin în ceea ce priveşte mărfurile produse în Franţa. Cele din import ar deveni însă mai scumpe, fapt ce-ar avantaja producţia naţională pe piaţa internă.

Surplusul astfel câştigat ar finanţa deficitul asigurărilor sociale. În felul acesta, susţin guvernanţii, se va reduce şi preţului muncii în Franţa, firmele franceze ar deveni mai competitive şi nu şi-ar mai delocaliza producţiile, susţine ministrul Muncii, Xavier Bertrand.

Patronatul francez susţine această „TVA socială" şi spune că ea va mării puterea de cumpărare a angajaţilor.

Socialiştii, dar şi sindicatele spun că dimpotrivă aceasta ar afecta mai mult clasa de mijloc şi familiile modeste şi ar fi ultimul cadou făcut de Sarkozy celor bogaţi şi patronatului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite