Sarkozy propune spaţiu economic comun cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După criza din Georgia, liderul de la Paris încearcă să strângă legăturile UE cu Moscova

În ciuda divergenţelor legate de conflictul din Caucaz, preşedintele Nicolas Sarkozy vede în Rusia un partener al Europei.

Într-un discurs susţinut în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Sarkozy a propus înfiinţarea unui „spaţiu economic comun care ar uni Rusia cu Europa“.

„Pentru că vrea pace, Europa spune Rusiei că vrea să aibă cu aceasta legături de solidaritate, că vrea să construiască un viitor comun, că vrea să îi fie parteneră“, a spus Sarkozy, care a vorbit în calitate de preşedinte în exerciţiu al Uniunii Europene.

Într-o conferinţă de presă susţinută după discurs, liderul de la Paris a reamintit că UE este principalul partener economic al Rusiei, care asigură la rândul său circa un sfert din gazul consumat în ţările europene. Sarkozy a menţionat că aceasta arată „spaţiul fantastic de colaborare comună cu Moscova“.

O prietenie din interes

Liderul de la Paris nu a uitat să critice din nou Rusia pentru conflictul din Georgia, însă a subliniat că „Europa nu vrea un Război Rece.

Europa vrea pace, şi pacea este întotdeauna posibilă atunci când este dorită“, a insistat Nicolas Sarkozy. Uniunea Europeană şi Rusia au un parteneriat în mare parte economic ce datează din 1997. Ambele părţi doresc modernizarea acestuia, dar negocierile, începute cu întârziere, au fost amânate până când Moscova îşi va retrage complet trupele din Georgia.

La începutul acestei luni, Sarkozy a reuşit, după patru ore de negocieri, să încheie un acord cu preşedintele Dmitri Medvedev, care a promis că trupele ruse vor părăsi teritoriul georgian, dar nu şi cele două republici separatiste – Abhazia şi Osetia de Sud – până la 10 octombrie.

În acelaşi timp, Moscova a acceptat desfăşurarea în zonă a 200 de observatori din ţările membre UE.

Dialoguri imposibile

Acordul UE-Rusia prevedea, de asemenea, şi organizarea, la 15 octombrie, a unor discuţii la nivel înalt despre Caucaz. Europenii renunţă, din cauza dezacordurilor cu Moscova, la reuniunea programată să aibă loc la Geneva.

„Data rămâne 15 octombrie şi deocamdată am convenit ca reuniunea să nu fie la nivel ministerial, ci la nivel de experţi“, a spus ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner. „Evident, nu suntem de acord, nici pe tema recunoaşterii Osetiei şi a Abhaziei, nici pe interpretarea dificilă a acordului“, a mai declarat Kouchner.

Decizia pare să fi fost luată pentru a se evita afişarea dezacordurilor cu Rusia. „Rusia a fost foarte dură“, a declarat ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, după reuniunea organizată de preşedinţia franceză a UE cu delegaţia Comisiei Europene cu ocazia Adunării Generale a ONU. „Lavrov este un ministru bun, dar este foarte dur“, a adăugat Schwarzenberg.

image

Europa nu vrea un Război Rece. Europa vrea pace, şi pacea este întotdeauna posibilă atunci când este dorită

image


Nicolas Sarkozy,
preşedintele Franţei

Promisiuni de la Washington

Candidatul republican la Casa Albă, John McCain, va revizui politica americană şi trans-atlantică faţă de Rusia dacă va câştiga alegerile. Anunţul a fost făcut de Randy Scheunemann, consilier al lui McCain pe probleme de politică
externă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite