Sarkozy încearcă să potolească revoltele din Caraibe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunţat un pachet financiar de 580 milioane de euro pentru stimularea economiei te­ri­toriilor franceze din Caraibe, paralizate de grevele şi

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunţat un pachet financiar de 580 milioane de euro pentru stimularea economiei te­ri­toriilor franceze din Caraibe, paralizate de grevele şi vi­o­lenţele de stradă care du­rează de o lună.

Liderii manifestanţilor urmează să poarte negocieri pentru a determina dacă vor încheia protestele. Între timp, turiştii care fuseseră blocaţi în hotelurile din Guadelupa şi Martinica din cauza violenţelor au început să fie evacuaţi, în ultimele două zile, după ce poliţia a reuşit să dărâme baricadele ridicate de protestatari, transmite BBC.

Cel puţin trei poliţişti şi trei jandarmi au fost răniţi uşor de focuri de armă în incidentele din ultima săptămână, în insula Guadelupa, în timp ce toate drumurile de acces în Pointe-a-Pitre, principalul oraş de pe această insulă, au fost blocate de manifestanţi.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de costul din ce în ce mai mare al vieţii şi cer o creştere cu 200 de euro a salariului minim lunar, care este în prezent de circa 900 de euro. Ei spun că preţurile produselor sunt, în general, mai mari decât cele din Franţa continentală.

Cea mai mare rată a şomajului din UE

Grupuri de tineri au protestat în ultimele săptămâni, incendiind maşini şi atacând forţele de ordine, în timp ce multe magazine au rămas închise. Industria turistică a fost grav afectată.

Cele patru departamente franceze de peste mări (Reunion, Guadelupa, Martinica şi Guyana) sunt regiuni ale Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, ele au înregistrat cele mai mari rate ale şomajului în 2007, Reunion a avut o rată a şomajului de 25,2%, Guadelupa, de 25%, Martinica - 22,1% şi Guyana, de 21%.

Guadelupa este regiunea din UE cu cea mai mare rată a şomajului în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani: 55,7%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite