Sarkozy vrea guvern economic în zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică va urma celei financiare, iar UE are nevoie de o reacţie rapidă. O „guvernare” economică puternică, cu legitimitatea dată de această poziţie poate acţiona în cazul apariţiei de noi crize.

Acesta este mesajul principal pe care preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, l-a transmis deputaţilor europeni ieri la Strasbourg. Liderul de la Paris a revenit la tribuna PE după recentul Consiliu European şi întâlnirile din Statele Unite destinate găsirii unor soluţii la criza financiară.

În opinia sa, acest „guvern economic” ar trebui să lucreze „mână în mână“ cu Banca Centrală Europeană,  care însă trebuie să rămână independentă. „Turnura“ în criza din Europa a apărut  după reuniunea Eurogrup la nivel de şefi de stat şi de guvern, a explicat liderul francez.

Sarkozy pare astfel să inducă ideea apariţiei unei viitoare suprastructuri de conducere europeană la care să participe doar statele din zona euro.

Acestea ar putea ulterior invoca şi impune viitoarea comisie europeană, formată din 15 comisari cu drept de vot şi restul de 12 „fără portofoliu“, aşa cum ar trebuie să fie dacă Tratatul de la Lisabona ar intra în vigoare. În context, Sarkozy şi şeful CE, Jose Manuel Barroso, au pledat pentru „o preşedinţie stabilă, şi nu rotativă“ a UE, care să-i permită Europei reacţii rapide la crize.

Fonduri suverane

La conferinţa de presă, Sarkozy a pledat, împreună cu Barroso, pentru instituirea unor fonduri suverane în statele UE. „Nu mi-ar plăcea ca europenii să se trezească, peste câteva luni, că multe dintre societăţile europene vor aparţine unor companii din afara Europei, cumpărate la un preţ mic, din cauza crizei, şi să nu le putem răspunde la întrebarea «voi unde aţi fost când s-a întâmplat asta?»“. 

O soluţie ar fi, spun Sarkozy şi Barroso, crearea de fonduri suverane „în ţările noastre“, însă cu respectarea prevederilor comunitare privind ajutoarele de stat.

Vizita în China

Referindu-se la lărgirea grupului celor mai industrializate state de la 8 la 13 sau chiar 15, Sarkozy a menţionat printre candidaţi India şi China şi a anunţat că se va deplasa la Beijing, împreună cu Barroso, pentru a discuta această propunere. Va fi „obiectivul deplasării în China, ca să convingem puterile asiatice să participe la reforma sistemului“, a spus Sarkozy.

Unitatea Europei

Sarkozy a făcut numeroase referiri la unitatea europeană pentru depăşirea crizelor - cea ruso-georgiană, cea financiară şi cele provocate de amânarea ratificării Tratatului de la Lisabona şi pachetul energetic. El a promis că la Summitul UE din decembrie se va conveni asupra foii de parcurs pe pachetul energetic şi schimbările climaterice, dar cuvântul de ordine va fi „flexibilitatea“, aşa cum au cerut-o cele opt state est-europene, inclusiv România, la reuniunea de săptămâna trecută.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite