Sarkozy a decontat cheltuieli personale şi ar trebui să cheltuiască mai puţin pe mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarkozy a decontat cheltuieli personale şi ar trebui să cheltuiască mai puţin pe mâncare
Sarkozy a decontat cheltuieli personale şi ar trebui să cheltuiască mai puţin pe mâncare

Un raport de audit îi sugerează preşedintelui francez, care a decontat din greşeală nişte cheltuieli personale, pe care le-a rambursat ulterior, să reducă din banii cheltuiţi pe mâncare şi călătorii, dar şi pentru întreţinerea grădinilor unor reşedinţe care nu sunt folosite, relatează Reuters.

Acesta este primul audit financiar contabil care verifică situaţia şefului statului după domnia regelui Ludovic al XVI-lea, din secolul al XVIII-lea, şi intervine după ce Sarkozy şi-a luat angajamentul să aducă mai multă transparenţă la Preşedinţie.

La scurt timp după publicarea raportului, Sarkozy a rambursat 14.000 de euro, cheltuieli decontate din greşeală. Nu au fost oferite alte detalii şi nu s-a sugerat că ar fi fost vorba de vreo neregulă.

"Trebuie recunoscut faptul că au fost făcute eforturi pentru a aduce Elysee-ul sub controlul justiţiei, ceea ce nu s-a mai întâmplat de multe decenii", a declarat Philippe Seguin, directorul biroului oficial de audit care a făcut controlul.

Inspectorii au anunţat că bugetul Preşedinţiei pentru anul 2008 a fost de 112 milioane de euro, mai puţin de 0,05% din bugetul statului. Ei au subliniat, însă, că preşedintele ar putea reduce cheltuielile pentru o serie de produse, de la facturile pentru întreţinerea grădinilor unor reşedinţe de la ţară nefolosite, până la călătoriile în străinătate. "Au fost făcute progrese semnificative, dar mai rămân încă multe de făcut", a spus Seguin.

Palatul Elysee a cheltuit sute de mii de euro pentru un "barometru politic" gratuit

Cea mai gravă problemă descoperită de raport se referă la un contract de 1,5 milioane de euro oferit de Elysee unui institut de sondaje fără licitaţie. Preşedinţia a cheltuit 392.288 de euro pentru un "barometru politic" care era disponibil gratis în presă, iar versiunea primită de Preşedinţie nu avea nicio informaţie în plus.

Inspectorii sunt de părere că trebuie acordată mai multă atenţie şi costurilor cu mâncarea, exemplificând cu faptul că Elysee foloseşte aceiaşi măcelari din 1969 şi nu a căutat oferte mai bune.

Raportul face referire şi la costurile călătoriilor preşedintelui. Astfel, deşi Sarkozy foloseşte zboruri comerciale în scopuri personale şi îşi plăteşte biletul, oficialii care trebuie să îl însoţească în permanenţă şi-au decontat cheltuielile. În plus, un avion oficial gol îl urmează pe preşedinte oriunde merge şi este pregătit pentru cazul în care trebuie să se întoarcă de urgenţă în Franţa. Inspectorii au recomandat, în aceste condiţii, ca Sarkozy să călătorească întotdeauna cu un avion oficial şi să ramburseze statului costul unui zbor comercial, ceea ce i-ar permite echipei sale să călătorească gratis.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite