Sârbii şi albanezele fac dragoste, nu război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici în cele mai curioase vise ale ei nu s-ar fi gândit albaneza Edmonda că o să se căsătorească cu un tip ca Zoran, că vor avea un copil şi că ea va trăi în ţara lui.

Edmonda e albaneză de religie musulmană, Zoran e sârb ortodox şi grupurile din care fac parte au fost şi încă sunt prinse în păienjenişul urii etnice şi religioase care a domnit în Kosovo în timpul războiului de independenţă. Independenţa Kosovo din 2008 a adâncit animozităţile între sârbi şi albanezi.

Dar Edmonda Kardaku (36 de ani) s-a măritat cu Zoran Tomic (37 de ani) şi sutele de rude şi prieteni ai loc au trecut peste tabuuri. De exemplu, mama lui Zoran numea Albania "Musulmania".

"Nu mă interesează ce spun oamenii de soţia mea. Cei care comentează negativ trăiesc într-o altă eră", a spus Zoran, citat de AP.

"Când eram mică, bunicii şi părinţii mei mi-au spus de ura dintre noi şi sârbi. Dar când l-am văzut pe Zoran, nimeni nu m-a putut opri. A fost dragoste la prima vedere", a spus Edmonda.

Serbia este unul din statele cu cea mai bătrână populaţie din Europa. Cu toate astea, unii naţionalişti sârbi sunt furioşi la adresa mariajelor interetnice. Ei spun că albanezii îşi extind graniţele măritându-se cu sârbi şi făcând copii. "Un plan de colonizare diavolesc: Albania Mare prin sex", a scris recent cotidianul naţionalist din Belgrad Kurir.

"Ce contează dacă e albaneză? E deşteaptă şi îi place să muncească", a spus Zoran.

Negocierea lui Zoran cu părinţii Edmondei a durat o zi. "Mi-am vândut taurul preferat ca să o îmbrac în aur", a spus Zoran. "Asta e o tradiţie albaneză. I-am luat un inel de aur, un colier, o brăţară şi cercei".

În prezent sunt aproximativ 8.000 de cereri de imigrare ale unor bărbaţi sârbi care vor să se căsătorească cu femei albameze. Aproximativ 1.000 de astfel de mariaje au avut loc.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite