Sârbii din Kosovo, chemaţi la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kosovarii participă mâine la primele alegeri, cele locale, de după proclamarea independenţei, la 17 februarie 2008.

Locuitorii fostei provincii iugoslave nu au fost prea interesaţi de o campanie în general anostă – poate cu excepţia episodului de miercuri, când convoiul premierului Hashim Thaci a fost atacat cu pietre, în timp ce se îndrepta spre un miting electoral în vestul ţării.

În acest context, prezenţa minorităţii sârbe la urne a reprezentat unul dintre subiectele cele mai dezbătute. Autorităţile de la Belgrad au cerut insistent sârbilor din nordul provinciei să boicoteze scrutinul.

Pe de altă parte, un grup de intelectuali din Serbia, printre care cunoscutul chitarist şi compozitor Duşan Bogdanovici, scriitorul Teofil Pancici şi Sonja Biserko, preşedintele filialei locale a Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, i-a îndemnat pe sârbii din Kosovo să se prezinte la vot.

„Depunând buletinele de vot în urne, sârbii din Kosovo îşi iau în mâini propriul viitor. Doar o participare activă la viaţa politică a provinciei va permite comunităţii sârbe să-şi rezolve problemele: statutul şi dreptul la proprietate, situaţia economică şi socială”, se arată în apelul semnat de peste 100 de personalităţi.

Potrivit sondajelor, doar 28% din sârbii din enclava Gracianiţa, centru, vor vota, în timp ce în nord prezenţa ar putea fi şi mai scăzută. 

Rivalitate în coaliţie

În Priştina, cei doi rivali pentru postul de primar provin din coaliţia guvernamentală. Din partea Partidului Democrat din Kosovo al premierului Hashim Thaci, candidează filosoful Astrit Salihu, iar din partea Ligii Democrate din Kosovo (LDK) a preşedintelui Fatmir Sejdiu, luptă pentru un nou mandat actualul primar, Isa Mustafa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite