Sănătatea economiei cehe depinde de coroană, nu de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia îi aparţine premierului Republicii Cehe, Petr Necas. Praga este din ce în ce mai reticentă faţă de aderarea la zona euro.

„Am fost de acord să aderăm la o uniune monetară, nu la o uniune fiscală sau o uniune a datoriilor", a spus premierul Petr Necas în cadrul unei întâlniri cu mai mulţi diplomaţi cehi. El a mai adăugat că o monedă independentă este esenţială pentru „sănătatea economică a ţării", notează „Wall Street Journal".

Totodată, Necas a criticat noul mecanism consultativ al zonei euro - Pactul Euro Plus, apreciind că este doar „o declaraţie politică lipsită de conţinut", care oferă puţine şanse ţărilor din afara zonei euro în influenţarea deciziilor.

O haină prea strâmtă

Săptămâna trecută, prezent la un forum politic şi economic în Austria, preşedintele ceh, Vaclav Klaus, a dat vina pe zona euro pentru criza financiară din Europa. Euroscepticul şef al statului ceh a precizat că statele din zona euro sunt prea diferite pentru a încăpea în „haina strâmtă" a monedei unice.

Klaus a mai declarat că euro va supravieţui doar dacă numărul ţările membre va scădea sau dacă vor fi adoptate măsuri draconice privind întărirea politicilor economice la nivel european. În opinia sa, prima opţiune ar fi mai bună.

Cehia nu este singura ţară pentru care euro nu mai este un obiectiv important. Polonezii şi ungurii nu mai sunt nici ei dornici să facă parte din acest club, iar slovacii, care au aderat în 2009, sunt printre cei mai înverşunaţi critici faţă de măsurile de sprijinire a Greciei şi a altor state cu probleme.

Recent, preşedintele Parlamentului slovac, Richard Sulik, afirma că Slovacia ar trebui să se gândească să revină la coroana slovacă.

Citeşte şi:

Slovacia nu mai vrea în euro şi compară UE cu Uniunea Sovietică

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite