SUA: Europa trebuie să ajute Grecia să regăsească o ”traiectorie viabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul a estimat, vineri, că este datoria europenilor să ajute Grecia să regăsească o "traiectorie viabilă", un înalt responsabil al Trezoreriei americane sugerând că ei ar trebui să accepte restructurarea datoriei colosale acumulate de Atena, relatează AFP.

Negocierile în curs între Grecia şi creditorii ei din troică se împiedică de modul de finanţare a ţării în recesiune pentru al cincilea an consecutiv, fără a agrava datoria publică ce este de aşteptat să depăşească în acest an 170 la sută din Produsul Intern Brut, informează Agerpres.

Întrebat despre oportunitatea unei restructurări a datoriei Greciei deţinute de europeni, înaltul responsabil al Trezoreriei a răspuns că este "extrem de important ca Europa să ajute Grecia să rămână pe o traiectorie viabilă".

"În momentul când Grecia întreprinde reforme dificile, Europa trebuie să se unească în jurul acestor reforme", a adăugat acest înalt responsabil într-o conferinţă de presă telefonică.

În interiorul troicii, Fondul Monetar Internațional a indicat că nu este pregătit să-şi mărească sprijinul financiar pentru Grecia, în timp ce Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană sunt reticente faţă de orice relaxare în legătură cu Atena, care a obţinut o linie de credit de 130 de miliarde de euro până la sfârşitul anului 2014.

Atena finalizează în prezent un nou plan de economii pentru a convinge troica să-i plătească o tranşă de 31,2 miliarde de euro, vitală pentru finanţele ţării.

În două rânduri, guvernul grec a anunţat că a ajuns la un acord cu creditorii săi înainte de a dezminţi.

"Grecia şi troica sunt aproape de un acord", a afirmat responsabilul american, care a asigurat de asemenea că Europa va rămâne principalul factor de creştere mondială.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite