Ruşii reduc preţul gazului pentru bulgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspendarea livrărilor de gaz destinat Bulgariei timp de două săptămâni din cauza diferendului ruso-ucrainean va fi compensată prin livrări la preţ redus excluzând orice altă formă de

Suspendarea livrărilor de gaz destinat Bulgariei timp de două săptămâni din cauza diferendului ruso-ucrainean va fi compensată prin livrări la preţ redus excluzând orice altă formă de despăgubire, a anunţat vicepreşedintele companiei Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Acesta a spus că gigantul energetic rus nu va plăti despăgubiri ţărilor lovite de criza gazului, aceste cereri trebuind să fie adresate Ucrainei, care a închis gazoductele.

Contractul dintre Gazprom şi Bulgargaz nu este public, dar potrivit săptămânalului economic „Capital”, el prevede o înlesnire la plată de 8 la sută pentru volumul de gaz nelivrat la timp.

Întrebat despre acest subiect de televiziunea naţională bulgară, Medvedev a răspuns că „nu sunteţi departe de adevăr”.

Potrivit unui calcul al AFP, la un preţ de 440 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, despăgubirile s-ar ridica la în jur de 4,3 milioane de dolari pentru 123,8 milioane de metri cubi de gaz nelivrat Bulgariei de la 6 la 20 ianuarie.

Sofia, care depinde în proporţie de 92 la sută de gazul rusesc, încearcă să accelereze diversificarea aprovizionărilor sale mai ales prin intermediul proiectului de gazoduct european Nabucco.

Despre acesta au discutat, ieri, la Baku, preşedintele bulgar Gheorghi Pârvanov şi omologul său azer, Ilham Aliev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite