Joaca Rusiei de-a războiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joaca Rusiei de-a războiul
Joaca Rusiei de-a războiul

În ultima perioadă, armata rusă a avut parte de câteva evenimente care i-au afectat imaginea. Testele cu racheta Bulava au eşuat, numărul generalilor infractori a crescut. La acestea se adaugă secretomania armatei ce ar fi putut conduce la un conflict militar cu SUA.

Responsabilul tehnic al proiectului şi creatorul rachetei intercontinentale ruse Bulava, Iuri Solomonov, a demisionat după ultimele teste de lansare eşuate, au anunţat ieri diverse surse sub anonimat, citate de agenţiile ruseşti de presă.

Solomonov, directorul Institutului de Termotehnică de la Moscova, „şi-a prezentat demisia după ultimul eşec al rachetei Bulava“, a declarat o sursă din cadrul complexului militaro-industrial al forţelor strategice ruse, citată de Interfax. „Demisia sa va fi acceptată, o reorganizare a conducerii institutului fiind considerată necesară“, a adăugat sursa.

Directorul adjunct al institutului a confirmat demisia lui Solomonov, însă a dezminţit că aceasta ar avea vreo legătură cu cel mai recent eşec al rachetei Bulava, la 15 iulie, în Marea Albă. „Structura conducerii institutului este pe punctul de a fi schimbată“, a declarat Boris Rumianţev, dând asigurări că această reorganizare a început în urmă cu un an şi că atribuţiile lui Solomonov ar putea fi împărţite între doi oficiali.

„Dacă ar fi fost vorba de o sancţiune, i s-ar fi retras şi funcţia de proiectant-şef“, a subliniat Rumianţev. Cu o rază de acţiune de 8.000 de kilometri, Bulava (SS-NX-30 în clasificarea NATO) poate fi echipată cu zece ogive nucleare şi urmează să fie instalată la bordul unor submarine nucleare de lansare de a patra generaţie, care sunt construite în prezent în Rusia. Şase din zece teste cu rachete Bulava s-au soldat cu eşecuri.

La testul din 15 iulie, un dispozitiv lansat de pe submarinul Dmitri Donskoi s-a dezintegrat în zbor în urma unei defecţiuni la primul etaj al rachetei. Incidentul pare să fi fost provocat de o „supraîncălzire a fuselajului rachetei care a modificat traiectoria acesteia“ şi a determinat dezintegrarea automată a rachetei, a declarat o sursă din complexul militaro-industrial, citată de agenţiile ruse de presă.

FSB a intrat pe fir

În ancheta cauzelor care au condus la un nou eşec al rachetei Bulava s-au implicat şi serviciile secrete. O sursă din aceste servicii, citată de RIA Novosti, nu a exclus posibilitatea unui act de sabotaj în lanţul asamblării rachetei sau la uzina care a fabricat componentele pentru Bulava. Unii experţi ruşi spun că ar putea fi vorba de o eroare de concepţie a rachetei şi au criticat intervenţia serviciilor secrete în anchetă.

Secretomanie periculoasă

Lansarea, în umă cu o săptămână, a două rachete balistice RSM-54 Sineva de pe două submarine nucleare ruseşti în zona Polului Nord, fără informarea prealabilă a părţii americane, ar fi putut provoca un război nuclear, au avertizat  experţi de la Moscova, citaţi de publicaţa „Vzgliad“. 

„Evident, sistemul american antirachetă a detectat lansarea propriu-zisă a celor două rachete, însă zona de unde a fost efectuată a constituit o surpriză absolută pentru SUA“, a menţionat pentru RIA Novosti un oficial din cadrul serviciilor secrete ruse , adăugând că „americanii nu au avut informaţii operative privind sosirea celor două submarine nucleare ruse în zona Polului Nord“.

Expertul militar Viktor Litovkin consideră că „lansarea în secret“ a rachetelor balistice ar fi putut provoca un conflict militar, care putea duce până la un atac nuclear. „Americanii au văzut, desigur, că traiectoria unei rachete duce spre poligonul Kura (Kamceatka) şi, probabil, s-au liniştit“, a apreciat el, indicând că sateliţii din cadrul sistemului de apărare antirachetă înregistrează traiectoria rachetei la 10-12 secunde după lansarea ei.

image

Submarinele ruseşti i-au luat prin surprindere pe americani  Foto: Epa

În opinia lui Litovkin, lansarea în secret a celor două rachete balistice, gest lăudat de preşedintele rus Dmitri Medvedev, ar putea avea două explicaţii: fie Rusia exercită presiuni asupra SUA în contextul negocierilor pentru START-2, fie este vorba de o neglijenţă a responsabililor din armata rusă.

Corupţie în armată

O statistică a Procuraturii militare ruse aruncă o altă pată asupra Armatei. Procurorul militar principal al Rusiei, Serghei Fridinski, a prezentat un raport din care reiese că numărul generalilor puşi sub acuzare a crescut de şapte ori în ultimii cinci ani.

Potrivit acestuia, în 2008 au fost inculpaţi 20 de generali şi amirali, 1611 ofiţeri, între care 657 ofiţeri superiori şi 160 de comandanţi de unităţi militare, mulţi dintre aceştia pentru infracţiuni de corupţie.

India, păcălită

Aproape jumătate din rachetele aer-aer vândute de Rusia Indiei s-au dovedit a fi scoase din uz, după ce acestea nu au trecut nici verificările la sol şi nici nu şi-au atins obiectivele în timpul testelor, scrie „The Indian Express“. Nu este pentru prima dată când India se confruntă cu o astfel de problemă din partea Rusiei.

Din 1996, specialiştii ruşi au fost nevoiţi de mai multe ori să se deplaseze în India, după ce forţele aeriene indiene au semnalat o serie de defecţiuni tehnice tot la rachete.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite