Rusia face lista oficialilor americani indizerabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus de Externe a început să pună pe hârtie numele mai multor oficiali guvernamentali americani care nu vor putea pătrunde pe teritoriul Rusiei. Măsura survine ca urmare a deciziei Washingtonului de a interzice accesul în SUA al mai multor oficiali ruşi.

Kremlinul este deranjat de decizia Statelor Unite de a pune pe lista neagră şase oficiali ruşi, suspectaţi de implicare în moartea suspectă a avocatului Serghei Magnitski, în 2009. „Nu au aşteptat ca investigaţia privind moartea avocatului să fie finalizată sau ca vreo instanţă din Rusia să dea un verdict. Nici în cei mai dificili ani ai Războiului Rece nu au fost luate astfel de măsuri", a declarat Natalia Timakova, purtătoare de cuvânt a preşedintelui Dmitri Medvedev.

Averi îngheţate

Un proiect de lege prevede şi îngheţarea averilor din SUA ale oficialilor ruşi care vor avea interdicţie pe teritoriul american, dar este posibil ca membrii Congresului să nu meargă atât de departe. Ruşii au însă o altă părere. Potrivit unui analist rus apropiat Kremlinului, SUA se pregătesc să declare Rusia drept „inamic" înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Moarte suspectă în închisoare


Serghei Magnitski, jurist la Hermitage Capital, a murit „în condiţii suspecte" într-o închisoare din Rusia, după ce a fost arestat pentru implicare într-o vastă operaţiune de fraudă fiscală. Un raport al Consiliului pentru Drepturile Omului a stabilit că mai mulţi responsabili din sistemul penitenciar l-au împiedicat pe avocat să primească îngrijirile medicale necesare.

Totodată, raportul precizează că Magnitski a fost bătut înainte de a deceda. Însuşi preşedintele Dmitri Medvedev a condamnat modul în care a murit avocatul, dar nu a comentat implicarea oficialilor în decesul acestuia.

Citeşte şi:
Fost spion rus prins în SUA, consilier în industria petrolieră

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite